Dacă e luna mai, înseamnă că începe sezonul Galopiadei Secuieşti. Organizatorii invită toţi călăreţii să urce pe şa şi să intre în competiţie, pentru a putea reprezenta Ţinutul Secuiesc la Galopiada Naţională de la Budapesta. Anul acesta, evenimentul se va desfăşura în perioada 9-10 iulie, la Dealul Pivniţele Mari. Nu se aşteaptă schimbări majore, însă publicul va avea parte de o cursă în plus, iar premiile au crescut faţă de anul trecut. Înscrierile se pot face până la data de 24 iunie.
Vineri - 18 iulie
21:30 Repetiţie generală: Székely Dózsa György – spectacol de dans despre viaţa lui Dózsa György - Ansamlul Naţional de Dansuri din Ungaria (fostul Teatru Dans „Honvéd”). Colaborează Ansamblul de Dansuri „Háromszék” şi Asociaţia de Păstrare a Datinilor „Szilaj”. Regizor: Zsuráfszky Zoltán. Rol titular: Novák Péter
22:00 Sesiune de observații astronomice - Váralyai Attila, Csere Mihály és György Teréz
Sâmbătă - 19 iulie
11:00 Marşuri militare maghiare - Fanfara „Kováts András” (Reci)
Organizatorii au prelungit termenul limită pentru înscrierile la Galopiada Secuiască, până în data de 10 iulie. Călăreţii sunt aşteptaţi la ambele curse organizate în cadrul concursului de echitaţie, astfel că, aşezările care nu au predat încă formularele de înscriere, o pot face până la data mai sus menţionată.
Criterii de înscriere:
1. Orice localitate din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş are dreptul de a înscrie o echipă în competiţie. O echipă este compusă dintr-un cal şi trei persoane: călăreţul, îngrijitorul şi liderul echipei. Taxa de înscriere la Galopiada Secuiască este de 1.000 de lei, sumă care trebuie plătită în următorul cont:
Asociaţia „Vadon Egyesület”
Cod fiscal: 30975376
Cont bancar: RO07OTPV300000689985RO04
OTP Bank
2. În funcţie de originea cailor concurenţii se pot înscrie într-una dintre următoarele categorii:
- Categoria 1 – Preselecţia pentru Galopul Naţional din Budapesta: pot participa toţi caii, indiferent de rasă şi gen, care au vârsta de 5 ani (născuţi în 2009), sau mai în vârstă, dar care corespund cerinţelor şi condiţiilor stabilite în regulament şi pur sângele englez precum şi originea necunoscută, împreună nu pot depăşi procentajul de 75% (formularele cu referire la origini vor fi analizate până la gradul 2 al ascendenţilor – bunici).
- Categoria 2 – Competiţia locală: pot participa cai având vârsta de 4 ani (anul naşterii 2010), sau mai în vârstă, de orice rasă şi gen, dar care corespund cerinţelor şi condiţiilor stabilite în regulament, din punct de vedere al medicinei veterinare.
3. Fiecare localitate se poate înscrie la Galopiada Secuiască cu o singură echipă per categorie.
4. Membrii echipei vor avea domiciliul în una din judeţele Covasna, Harghita sau Mureş.
5. Termenul limită de primire a dosarului de înscriere: 27 iunie 2014, ora 15. 10 iulie 2014, joi, ora 17.
6. Documentele necesare pentru înscriere:
• Formularul de înscriere completat;
• Copie după paşaportul calului, din care reiese că rezultatul testelor sanguine pentru depistarea anemiei infecţioase ecvine este negativ şi nu este mai veche de un an. De asemenea, este recomandat vaccinul contra gripei ecvine.
• Documentul care confirmă plata taxei de înscriere, în cazul transferului bancar;
• Copie după cartea de identitate a membrilor echipei;
• Stema localităţii înscrise la competiţie, în format electronic (grafică vectorială sau grafică raster/bitmap, rezoluţie înaltă - min. 300 dpi, format A4).
7. Dosarul de înscriere se poate preda personal sau se poate trimite prin poştă sau e-mail la următoarele adrese.
8. Biroul de competiţie, persoană de contact: Fábián Edina, număr de telefon: 0267 316 901; mobil: 0737 433 031; adresa poştală: Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, str. 1 Decembrie 1918 nr. 2, Sfântu Gheorghe, 520008; e-mail: szekelyvagta@sepsi.ro.
Echipa de organizare a Galopiadei Secuieşti se pregăteşte cu mare entuziasm pentru Galopul Naţional, şi emoţiile sunt multiplicate de faptul că miza de la concursul hipic din Budapesta este foarte mare: Ţinutul Secuiesc este reprezentat la cursă de către patru călăreţi din patru aşezări, şi toţi vor să obţină rezultate remarcabile.
În finala celei de-a treia ediţii a Galopiadei Secuieşti au luat startul călăreţii din Miercurea Ciuc, Târgu Secuiesc şi Sâncrăieni. Conform hotărârii comitetului de organizare al Galopului Naţional şi al Galopiadei Secuieşti, reprezentantul Sfântului Gheorghe, Bagoly Szabolcs, nu a putut lua startul, după ce s-a aflat, în urma examenului medical, că Alkony, calul acestuia, a început să şchiopăteze.
Pentru prima orară, în acest an, la Galopiada Secuiască se pot rezerva şi locuri pe scaune, iar cei interesaţi vor putea urmări cursele din cortul evenimentului.
Pe parcursul Galopiadei Secuieşti, cei mici sunt aşteptaţi, între orele 11,00 - 19,00, cu diferite programe şi activităţi speciale vârstei lor.
Deşi ar mai putea interveni modificări mărunte, programul Galopiadei Secuieşti este finalizat. În cadrul evenimentului ecvestru de două zile, rolul principal îl vor juca sporturile de echitaţie, iar în timpul programului cultural din timpul serii vor participa şi călăreţi locali.
În locul celor 16 concurenţi, doar la 15 le-a permis comisia de arbitri să participe. Niciunul dintre cei trei călăreţi din ultima cursă nu a ajuns la final, doi au ieşit de pe pistă, iar un călăreţ a căzut de pe cal.
În prima zi a Galopiadei Secuieşti, la ora 20,00 a fost organizată tragerea la sorţi a ordinii la start. După examinarea medicilor veterinari, calul de la Ojdula nu a satisfăcut condiţiile cenesare, iar Angheluş s-a retras din cursă încă înainte de tragerea la sorţi.
Galopiada Secuiască, a doua ediţie
Datorită modificărilor favorabile din regulamentul de organizare, în acest an, aşteptările organizatorilor Galopiadei Secuieşti sunt acelea ca participanţii de la noi, să obţină un loc pe podiu la Galopul Naţional.
La discuţiile referitoare la „Galopiada Secuiască” a fost prezent şi Geszti Péter, iniţiatorul şi directorul creativ al Galopului Naţional. La conferinţa de presă organizată în 29 martie a participat domnul Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, unul din protectorii Galopiadei Secuieşti, şi doamna viceprimar Sztakics Éva, organizatorul principal al Galopiadei Secuieşti.