La discuţiile referitoare la „Galopiada Secuiască” a fost prezent şi Geszti Péter, iniţiatorul şi directorul creativ al Galopului Naţional. La conferinţa de presă organizată în 29 martie a participat domnul Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, unul din protectorii Galopiadei Secuieşti, şi doamna viceprimar Sztakics Éva, organizatorul principal al Galopiadei Secuieşti.
Geszti Péter a subliniat că Galopul Naţional de la Budapesta este foarte mândru de singura cursă care se organizează dincolo de hotare, dar nu ar fi împotriva organizării unor astfel de curse şi în alte oraşe din Ardeal. Acesta a mai declarat şi faptul că organizarea Galopiadei Secuieşti i-a dat încredere că există viitor pentru acest sport, căci ideea organizării Galopului Naţional din Budapesta a fost primită cu reticenţă. „Aş fi dorit să construiesc pe ceea ce noi ungurii suntem cei mai buni. Am observat şi în alte state europene că şi acestea încearcă să exceleze în ceea ce au ei, din stămoşi. Noi ungurii, suntem un popor de călăreţi. Nimeni nu a crezut că acest eveniment se poate organiza în Piaţa Eroilor” - a povestit Geszti, adăugând şi faptul că, de atunci, acesta este unul din cele mai cele mai mari atracţii ale Ungariei, fiind o sărbătoare în spiritul colaborării.
Foto: Henning János
Preşedintele Consiliului Judeţean, Tamás Sándor a dezvăluit că în urmă cu doi ani, când Sfântu Gheorghe a fost prezent la Galopul Naţional, datorită zonei 9 din Budapesta, Geszti Péter a fost cel care l-a încurajat să organizeze Galopiada Secuiască. „Când secuiul îşi pune ceva în cap, este sigur că-l va face” - a subliniat el.
Doamna viceprimar Sztakics Éva a spus că „au început discuţiile legate de organizarea Galopiadei Secuieşti, încă de acum două săptămâni, organizarea a început, se lucrează la regulamentul concursului şi ne pregătim cu foarte multe noutăţi.”
În acest an, evenimentul se va desfăşura pe parcursul a două zile, vor fi mai multe programe cu cai şi programe culturale, fiind incluse multe acţiuni prin care oamenii se vor putea apropia de cai şi de călăreţi. Este aproape sigur că vor fi prezenţi şi cei de la Teatrul Călare Maghiar din Komárom, Teatrul „Sziget” din Szigetszentmiklós, Ansamblul de Dansuri „Háromszék” şi călăreţii de la Centrul de echitaţie „Kálnoky”, fiind pusă în scenă, prin tehnici audio moderne, opera clasică „János Vitéz” a lui Petőfi Sándor-Kacsóh Pongrácz. Bugetul acestui eveniment de 2 zile a crescut şi el, anul trecut fiind de 300.000 de lei, iar în acest an crescând la 500.000 de lei. La acest buget, Consiliul Judeţean Covasna şi Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe participă cu câte 150.000 de lei.
„Nici nu am început bine organizarea, şi deja se manifestă un interes deosebit pentru Galopiada Secuiască din acest an. Am primit semnale de la mai mulţi adulţi şi copii că de la evenimentul de anul trecut au prins gustul călăritului, scopul nostru fiind tocmai acela de a transforma acest lucru într-un mod de viaţă şi să readucem tradiţiile în conştiinţa oamenilor.” - a subliniat Dancs Zsolt, directorul de programe.
Şi în acest an, Galopiada Secuiască va fi organizată de Consiliul Judeţean Covasna şi Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe, în parteneriat cu consiliile judeţene din Harghita şi Mureş.