În finala ediţiei a doua a Galopiadei Secuieşti au intrat Cernat, Delniţa şi Ghidfalău. Concurentul din Coşeni nu a trecut de ultimul examen medical dinaintea finalei, astfel că şi organizatorii, şi comisia de arbitri şi chiar şi concurentul în sine au decis să se retragă din concurs. În cursul zilei s-a putut auzi de mai multe ori că mulţi dintre cei prezenţi pariază pe victoria singurei femei – călăreţ a Galopiadei, ceea ce s-a şi demonstrat în finală.
Câştigătoarea este Keresztély Beáta de 19 ani şi calul ei Herceg, din Delniţa.
Tânăra din Delniţa a câştigat Galopiada Secuiască 2012 cu un avantaj considerabil. Keresztély Beáta a arătat de sâmbătă că este în totală armonie cu calul ei, căci ea a câştigat şi cursa de sărituri obstacole. În toate etapele de calificări a alergat foarte bine, acesta fiind motivul pentru care mulţi au spus că ea va fi câştigătoarea. În ciuda faptului că era pe teren străin, a reuşit să-şi învingă adversarii cu eleganţă şi încredere în sine, întrecându-i pe Fazakas János din Ghidfalău şi pe Ugron Attila din Cernat. La Galopul Naţional de la Budapesta vor participa toţi cei trei călăreţi, iar în baza deciziei organizatorilor, şi Sfântu Gheorghe va putea reprezenta Ţinutul Secuiesc, ca şi înscris direct.
Keresztély Beáta este din Gheorghieni, provine dintr-o familie cu tradiţie în arta călăritului, tatăl ei fiind campion naţional la atelaje, dar ea însăşi stând în şa încă de mică. Cu ajutorul antrenorului ei, domnul Balázs Sándor, a participat la multe concursuri de sărituri obstacole din ţară, obţinând rezultate bune. De un an şi jumătate este călăreţ al Clubului Sportiv Huszár din Delniţa. După concurs, tânăra a spus că s-a antrenat intensiv o săptămână pentru galop, înainte punând accentul pe săriturile cu obstacole, căci a dorit să câştige şi acel concurs. „Nici în vis nu aş fi putut spera că voi câştiga şi Galopiada Secuiască, dar acum pot să mă pregătesc, cu mari speranţe, pentru Galopul Naţional” - a declarat Beáta. Tot ea a mai adăugat şi faptul că nu a avut o strategie deosebită, dar la calificări s-a folosit de oportunităţi, când a avut ocazia, şi consideră că a reuşit.
Premiul principal al Galopiadei Secuieşti constă în participarea la Galopul Naţional de la Budapesta, premiu de care se bucură toţi cei trei concurenţi din finală, iar pe lângă asta, primul primeşte 2.000 de lei, al doilea 1.500 de lei, iar cel de-al treilea călăreţ primeşte 1.000 de lei. Premiile au fost înmânate în prezenţa domnului Székely Tibor, de către domnul Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, de domnul Antal Árpád András, primarul Municipiului Sfântu Gheorghe şi de domnul Horváth László, reprezentat al Guvernului. La acest eveniment hipic de amploare a participat şi soţia domnului ambasador al Ungariei, doamna Füzes Oszkárné Bajtay Erzsébet, cât şi reprezentantul Consulatului General al Republicii Ungare, din Miercurea Ciuc.