hu

A început sezonul Galopiadei – călăreţii sunt aşteptaţi

Călăreţii Ţinutului Secuiesc pot să-şi demonstreze măiestria în două curse, iar concursul cu atelaje apare într-un punct distinct în cadrul programului celei de-a patra ediţii a Galopiadei Secuieşti – au declarat organizatorii acestui concurs hipic de prestigiu, în cadrul conferinţei de presă. În cadrul programelor hipice, husarii şi călăreţii locali vor primi rolurile principale, iar programul de sâmbătă seara este, deocamdată, secret. Ediţia din acest an a Galopiadei Secuieşti va avea loc în perioada 19 – 20 iulie, pe Dealul Pivniţele Mari de la Moacşa.


În acest an, în organizarea Galopiadei Secuieşti se implică şi nu demult înfiinţata Asociaţie Vadon, căci asociaţia are pe viitor şi alte perspective hipice, a declarat doamna Sztakics Éva, viceprimar al Municipiului Sfântu Gheorghe, organizator principal al Galopiadei. Doamna viceprimar a subliniat din nou faptul că începând cu acest an, doritorii se pot înscrie la două curse diferite, iar localităţile pot să-şi trimită reprezentanţi la ambele. „O să fie Galopiada Secuiască, luată în sens clasic, unde se poate lua startul luând în considerare regulamentul strict al Galopului Naţional de la Budapesta, deci nu pot participa la concurs acei cai ai căror origini nu sunt cunoscute. În anii precedenţi, acest lucru a cauzat multe bătăi de cap, iar anul acesta am decis să fie două curse, pentru a scuti călăreţii de neplăcerea, ca din cauza originii cailor să nu poată participa la Galopul Naţional.” - a spus  Sztakics Éva.

 
În Cursa Góbé se pot înscrie şi cei ai căror cai au originile necunoscute, iar diferenţa la premii este aceea că la acest concurs, câştigătorul nu obţine dreptul de a lua startul la Galopul Naţional din Budapesta. Participanţii la Cursa Góbé trebuie şi ei să corespundă unor criterii medicale stricte, şi li se vor asigura aceleaşi condiţii ca celor care participă la Galopiadă. „Această decizie trebuia luată, căci astfel putem să le oferim tuturor călăreţilor posibilitatea de a -şi pune la încercare aptitudinile, în cadrul concursului” - a mai adăugat organizatorul principal. Şi în acest an, la Galopul Naţional din Budapesta vor participa primii doi clasaţi la Galopiada Secuiască, plus perechea de călăreţ-cal a localităţii organizatoare.


Călăreţii locali sunt luaţi în vizor

Pe lângă curse, Galopiada Secuiască oferă numeroase alte programe hipice, marea majoritate a acestoa fiind asigurate de călăreţi din Ţinutul Secuiesc. „De-acum, călăreţii din Ţinutul Secuiesc se cunosc unii pe alţii, şi formează echipă bună, astfel că nu trebuie să chemăm călăreţi, din alte părţi.” – a spus doamna viceprimar Sztakics Éva. Husarii se pregătesc cu melodii şi cântece husăreşti, iar producţia hipică „Kökösi hídon” prezentată la Zilele Sfântu Gheorghe, va fi prezentată şi aici, la Galopiada Secuiască. Nici din programul acestui an nu va lipsi Pászka Lehel şi echipa lui, iar evenimentul va fi vizitat şi de călăreţii din satul Ivó, de la „Ivói Izlandi Lovarda”, care parcurg călare o distanţă de 130 de km pentru a participa la eveniment.


Concurs cu atelaje, cu campioni mondiali

Demeter János, preşedintele Asociaţiei Vadon, consideră că, Galopiada Secuiască a reuşit să-şi atingă acel obiectiv de a face sportul hipic, să fie din nou unul valoros, în această regiune.
„Este un lucru bun pentru acest sport, căci a redevenit important nu numai în rândul celor care iubesc această ramură sportivă, dar şi pentru cei care-l practică cu profesionalism. Dar a pornit o mişcare şi printre călăreţii clasici.” - a continuat preşedintele. În cadrul programului Galopiadei Secuieşti, un punct distinct îl reprezintă şi concursul cu atelaje, al cărui organizator este domnul  Váncsa Jenő, iar preşedintele juriului va fi dr. Kelemen Attila, vicepreşedintele Federaţiei Ecvestre Române. Şi-au semnalat deja intenţia de participare la concurs Lázár Zoltán şi Dobrovitz József, multipli campioni mondiali la atelaje. Pe lângă cursă, se va organiza şi un concurs de frumuseţe pentru atelaje, a mai adăugat domnul Demeter János.

 
 
Pentru ambele curse la Galopiada Secuiască, taxa de participare este 1000 lei, organizatorii aşteptându-se la participarea unui număr de 16 călăreţi la Galopiadă, şi cel puţit tot atâţia şi la Cursa Góbé. La întrebarea jurnaliştilor, dacă organizatorii Galopiadei Secuieşti au fost deranjaţi de faptul că anul acesta, şi în Partium se organizează curse hipice, doamna viceprimar a declarat că echipa se bucură nespus de mult, că numărul aşezărilor care-şi asumă organizarea curselor de calificare pentru Galopul Naţional, este în creştere, şi le-a dorit mult succes în organizarea şi desfăşurarea concursului hipic de la Partium, la fel şi călăreţilor participanţi.




© - Galopiada Secuiască 2024