Deschiderea Galopiadei Secuieşti a avut loc duminică, 15 iulie, sub un soare puternic, prin discursul domnului Székely Tibor, căpitanul Galopiadei. Cea de-a doua zi a Galopiadei a demarat cu parada husarilor din Batalionul IX al Grănicerilor Secui, condus de Dr. Kádár László. La deschidere, au participat la demonstraţii călăreţii celor 36 de localităţi concurente, domnul Meskó Zsolt, Bendes Csaba şi Horváth Zalán. Deschiderea şi concursul au fost transmise în direct de Duna TV.
„Cinste, putere!”- aşa a salutat publicul prezent la eveniment, domnul Székely Tibor, căpitanul Galopiadei. „Galopiada este un concurs nobil şi un semn de respect pentru strămoşii noştri. Semn de respect pentru cavalerii maghiari, pentru husari, cei care au dus renumele cavaleriei maghiare peste hotare şi au îmbogăţit vocabularul ţărilor cu cuvântul husar. Un cavaler adevărat, la fel ca şi un călăreţ de curse, fără putere şi onoare, nu este nimic. Avem credinţa şi convingerea că putem să ne ridicăm capul în urma tragediilor neamului nostru doar transformând viitorul maghiarilor şi al popoarelor cu care convieţuim, într-unul mai frumos şi mai fericit, prin onoare, prin respect reciproc, prin aprecierea muncii fiecăruia şi prin unitate.”
În numele organizatorilor Galopiadei Secuieşti, doamna Sztakics Éva, viceprimar al Municipiului Sfântu Gheorghe, a salutat publicul şi concurenţii. „Pe cai, secui!” - a început doamna viceprimar, apoi a vorbit despre scopul Galopiadei Secuieşti. „De anul trecut, de la organizarea primei ediţii a Galopiadei Secuieşti, acest loc a câştigat o nouă semnificaţie. Am dori ca organizarea acestui eveniment să devină tradiţie, eveniment care să fie sărbătoarea nu numai a cluburilor ecvestre din împrejurimi, ci şi a acelor mici localităţi secuieşti unde este vie acea iubire pentru cai, unde există acea legătură strânsă între cal şi om, legătură care a fost şi este specifică maghiarilor. La fel ca şi Galopul Naţional, şi Galopiada Secuiască şi-a stabilit un scop: să fie reînviată tradiţia şi arta ecvestră, şi să fie susţinut faptul că noi, secuii, suntem un neam de călăreţi. Frumuseţea acestui eveniment stă în faptul că orice localitate, cât de mică, poate participa cu calul şi călăreţul cu care se mândreşte cel mai mult.” - a subliniat doamna viceprimar.
În ultima parte a deschiderii concursului de galop, domnul Székely Tibor a predat donaţia din partea Galopului Naţional, steagul Galopiadei Secuieşti. Steagul a fost înmânat organizatorului principal, doamna viceprimar Sztakics Éva. După depunerea jurământului de către concurenţi, Galopiada Secuiască a început în forţă, călăreţii secui participând la cele 10 curse ale preselecţiilor.