hu

Premii mai mari la Galopiada Secuiască

Dacă e luna mai, înseamnă că începe sezonul Galopiadei Secuieşti. Organizatorii invită toţi călăreţii să urce pe şa şi să intre în competiţie, pentru a putea reprezenta Ţinutul Secuiesc la Galopiada Naţională de la Budapesta. Anul acesta, evenimentul se va desfăşura în perioada 9-10 iulie, la Dealul Pivniţele Mari. Nu se aşteaptă schimbări majore, însă publicul va avea parte de o cursă în plus, iar premiile au crescut faţă de anul trecut. Înscrierile se pot face până la data de 24 iunie.

Sztakics Éva,viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe şi Demeter János, preşedintele Asociaţiei „Vadon”, ne-au informat cu privire la desfăşurarea Galopiadei Secuieşti din anul acesta. Organizatorii au menţionat, că deşi, taxa de înscriere a crescut la 1.200 de lei, s-a găsit o modalitate de a restitui cheltuielile de drum a tuturor concurenţilor, făcând astfel participarea la eveniment şi mai atractivă. Călăreţii vor primi un bonus de 300 de lei, iar cei cu atelaj 400 de lei. În afară de taxa de înscriere, a crescut şi valoarea premiilor, premiul întâi este de 2500 lei, premiul al doilea 2000 de lei, iar premiul al treilea 1500 de lei, iar în plus, concurenţii vor primi şi premiile oferite de sponsorii evenimentului. Sztakics Éva a menţionat că numărul sponsorilor creşte de la an la an, ca de exemplu anul acesta, călăreţul cel mai bun se va alege şi cu o şa, primită de la unul dintre sponsori.

O altă cursă interesantă la orizont

De doi ani, România participă la cursa internaţională a Galopiadei Naţionale din Ungaria, până acum fiind reprezentat de Dan Manolăchescu. Anul acesta, organizatorii Galopiadei Secuieşti a decis, că şi acest titlu trebuie să fie desemnat, prin urmare, în parteneriat cu Federaţia Ecvestră Română, pe bază de invitaţie, la Galopiadă vor participa 4-6 călăreţi români, care în urma unui concurs de preliminare vor participa pentru desemnarea călăreţului care va reprezenta România la cursa Internaţională a Galopiadei Naţionale din Budapesta – a spus Stakics Éva. Demeter János este de părere că evenimentul trebuie să-şi deschidă un pic porţile spre lume, iar dacă o face prin Federaţia Ecvestră Română, asta înseamnă o siguranţă profesională absolută. Deasemenea, tot directorul asociaţiei a mai precizat, că Galopiada Secuiască a prelungit cu doi ani contractul cu privire la organizarea cursei de dinaintea Galopiadei Naţionale, însă au primit instrucţiuni cu privire la necesitatea îmbunătăţirii pistelor de curse, îmbunătăţind siguranţa acestora.

 

Pista este determinantă, atât pentru cai, cât şi pentru călăreţi, ea trebuie să aibă o flexibilitate, o duritate şi un gradul de înclinare optim. Concursul de anul trecut a subliniat faptul că pista necesită îmbunătăţiri, în special în privinţa siguranţei părţii interioare a acesteia” ― a accentuat dl. Demeter.

Vine formaţia „Csík Zenekar”

 

Anul acesta, în locul spectacolului cu cai, invitata Galopiadei Secuieşti este renumita formaţie Csík Zenekar, care va concerta pe scena de la Dealul Pivniţele Mari, în ziua de sâmbătă. În prima zi, cea de vineri, publicul va putea aplauda o formaţie locală, dar cine sunt ei, vă vom anunţa mai târziu – a spus Sztakics Éva. Pentru celelalte programe culturale, Consiliul Local a anunţat un concurs, cât şi pentru crearea cupelor Galopiadei. Din bună-voinţa companiei Transilvania Tourist Service şi anul acesta se va organiza o tombolă, care va avea drept premiu accesul la Galopiada Naţională.

Conform regulamentului Galopiadei Naţionale, anul acesta, la concursul din Ungaria pot participa cei trei câştigători şi fiecare localitate care organizează Galopiada Secuiască.

În 2016, organizatorii Galopiadei Secuieşti sunt tot Asociaţia „Vadon”, Consiliul Local Sfântu Gheorghe şi Consiliul Judeţean Covasna. Consiliul Local a avut o contribuţie de 350.000 de lej, de la Fundaţia Bethlen Gábor s-a primit un milion de forinţi, şi tot un milion de forinţi s-au oferit de către un susţinător maghiar.

***

 

Concurs pentru programe ecvestre şi programe culturale

Asociaţia „Vadon” anunţă un concurs pentru co-finanţarea programelor ecvestre şi culturale din cadrul Galopiadei Secuieşti din anul 2016. Concursul se adresează persoanelor fizice autorizate şi persoanelor juridice constituite conform legii. Se pot depune aplicaţii în domeniul ecvestru sau al păstrării valorilor tradiţionale. Formularul de concurs poate fi solicitat de la biroul 21 din cadrul Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe (Str.1 Decembrie 1918, nr.2, Sfântu Gheorghe) şi la sediul Asociaţiei „Vadon”, în fiecare zi între orele 8-14, sau se poate descărca de pe pagina www.szekelyvagta.ro, respectiv site-ul www.vadon.ro

Termenul limită de depunere a dosarelor: 10 iunie 2016, ora 12, Biroul 21 din cadrul Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe. Informaţii suplimentare se pot obţine la numărul de telefon 0267-316902, sau pe adresa de e-mail zoltan.vnagy@sepsi.ro.





© - Galopiada Secuiască 2024