ro

hírek

Izgalmas döntők várhatóak

Izgalmas döntők várhatóak

Mindhárom megye képviselteti magát a Székely Vágta döntőjében, miután Székelybere, Farkaslaka, Sepsiszentgyörgy és Kilyén lovasa futottak a legjobbat a középdöntőkben. A Góbé futamban három Hargita és egy Kovászna megyei település kvalifikált: Gyergyócsomafalva, Tusnád, Kézdivásárhely és Etéd lovasai személyében.

 

Júniusban újra lesz Székely Vágta

Júniusban újra lesz Székely Vágta

Visszatér Sepsiszentgyörgy népszerű rendezvénye, a szervezők sajtótájékoztató keretében jelentették be az idei Székely Vágta dátumát, valamint nagyszabású kulturális produkcióját.

 

Tombola a Székely Vágtán

Tombola a Székely Vágtán

A 13. Székely Vágtán tombola húzásra is sor kerül. A hét folyamán minden Háromszék napilapban megtalálható egy tombola, amelyet kivágva június 22-23-án az Óriáspince-tetőn található urnába lehet majd behelyezni. 

 

Érdemes velünk játszani, hiszen különleges nyeremények várnak a szerencsés próbálkozókra. Nyeremények: egy hőlégballonos repülés 1 fő részére az X balloon jóvoltából, 4 belépő a barcarozsnyói Dino Parc-ba, egy 250 lejes utalvány a Morningstar Tour-nál, egy 300 lej értékű utalvány a Huszár Étterembe, valamint 5 fő részére belépő a Grand Santerra Spa-ba a Balvanyos Resort jóvoltából.

A tombola sorsolás helyszíne és időpontja: Óriáspince-tető, 2024.június 23, 19:00.

 

A 13. Székely Vágta programja

A 13. Székely Vágta programja

Nyeregbe székelyek!

 

E hét végén, június 21-23-án újra lovak nyerítésétől lesz hangos az Óriáspince-tető.

 

A Székely Vágtán nem kizárólag a lovak szerelmesei számára készülnek programokkal. Sok lovas esemény és bemutató mellett koncertek és előadások csalogatják az érdeklődőket az Óriáspince-tetőre. Péntek este 9 órától a Nemzeti Lovas Színház Honfoglalás rockoperájának nyilvános főpróbáját lehet megtekinteni.

 

Változik a korhatár a Góbé futamban

Változik a korhatár a Góbé futamban

A Székely Vágta szervezőinek döntése értelmében, a Góbé futamhoz szükséges 18 éves korhatár 16 évre csökken. Így a 2022-es futamra már a 16. életévüket betöltött személyek is jelentkezhetnek, a jelentkezéshez azonban csatolni kell egy hitelesített szülői beleegyezést is.

 

Ismét nyeregbe hívják a székelyeket

Ismét nyeregbe hívják a székelyeket

Mottóját megtartja, de korábbi időpontra kerül át a Székely Vágta 2023-ban: ezúttal június 9–11. között várja izgalmas programokkal az Óriáspince-tetőre a lovak szerelmeseit a népszerű lovasesemény. A jól bevált recepten sem újítanak: a futamokon túl lesznek gyerekprogramok, kézműves vásár és lacikonyhák, a lovas programokat pedig a későbbiekben közlik részletesen a szervezők. A nevezés azonban hivatalosan is elindult, a lovasok június 2-ig jelentkezhetnek.

 

Elkészült a Székely Vágta programja

Elkészült a Székely Vágta programja

Három napos lovas szórakozást és igazi kikapcsolódást kínál a Székely Vágta, amely ezúttal is Kovászna megye lélegzetelállító helyszínén, az Óriáspince-tetőn kerül megrendezésre. Lesznek hagyományos programok, mint például lovasíjász és -kaszkadőr bemutató, visszatér a huszár ügyességi verseny, idei újdonságként pedig lesz Góbé Olimpia is.

 

Összeállt a 12. Székely Vágta mezőnye

Összeállt a 12. Székely Vágta mezőnye

Lobognak a kis zászlók a 12. Székely Vágta helyszínén, azt jelzik, hogy hamarosan kezdetét veszi Erdély legnagyobb lovaseseménye. A mezőny a pénteki állatorvosi vizsgálat után vált véglegessé: 13 lovas áll rajthoz a Nemzeti Vágta kvalifikációs futamában, a Székely Vágtán, 17 település képviselője indul a Góbé Futamon és 4 kishuszár száll versenybe vasárnap. Az induló lovasok számát tekintve, a szervezők úgy döntöttek, hogy vasárnap középfutamot is tartanak.

 

Megnyitották a 12. Székely Vágtát

Megnyitották a 12. Székely Vágtát

Rekkenő hőségben, de magasztos hangulatban nyílt meg a 12. Székely Vágta, a budapesti Nemzeti Vágta határon túli, legidősebb előfutama. A legfontosabb mozzanatok idén sem hiányozhattak: jelen voltak a huszáralakulatok, felvonták a hatalmas székely lobogót, a vándorszablya visszakerült a Vágtafőkapitányhoz, és bemutatkoztak az induló települések képviselői is.

 

Tizenheten a középfutamban

Tizenheten a középfutamban

Az időjárás is a futamokhoz igazodott a Székely Vágta első napjának legizgalmasabb mozzanata előtt: az előfutamokra vékony felhőréteg képződött, így is kímélve a lovasokat a hőségtől, elősegítve a könnyebb versenyzést. A futamokon végül tizenkét lovas állt rajthoz a Székely Vágta futamban, és tizenhét a Góbé futamon. Szotyor lovasa saját döntése alapján lépett vissza a Székely Vágta futamból.


 

A Székelyföldi Regionális Díjugrató Bajnokság nyertesei

A Székelyföldi Regionális Díjugrató Bajnokság nyertesei

Szombaton a 10. Székely Vágta keretében zajlott a Székelyföldi Regionális Díjugrató Bajnokság második fordulója, ahol 88 versenyző mérte össze tudását. A versenyt szakkomentáló Bajkó Tibor úgy fogalmazott: látszik, hogy az edzők nagy hangsúlyt fektetnek díjugratóikra, és az is, hogy a lovardák egyre komolyabban veszik ezt a szakágat is. A versenyzők öt kategóriában bizonyíthattak.

 

Etéd duplázott, ismét megnyerte a Góbé futamot

Etéd duplázott, ismét megnyerte a Góbé futamot

A Székely Vágta keretében 2014-ben szerveztek először Góbé futamot, azzal a céllal, hogy azoknak a lovaknak és lovasoknak is esélyt adjanak a versenyzésre, akiknek nem igazolt eredetű lovuk van. Ebben a versenyben 2023-ban ismét Kelemen Sándor-Géza győzött Viktor hátán, Etéd település számára. Ezt a címet 2022-ben is elnyerték.

 

Farkaslaka nyerte a Kishuszár Vágtát

Farkaslaka nyerte a Kishuszár Vágtát

Első alkalommal 2018-ban tartott kishuszár futamot a Székely Vágta, amely szintén arra hivatott, hogy versenyzőt küldjön a Nemzeti Vágta Kishuszár Vágtájára. Idén négy fiatal tehetség gondolta úgy, hogy megpróbálja elnyerni ezt a címet, ők vasárnap, egyetlen futam keretében mérték össze lovastudásukat. A legügyesebb kishuszár 2023-ban Demény Magor volt, aki Szélvihart lovagolta, és Farkaslaka számára szerzett győzelmet.

 

Sepsiszentgyörgy a 12. Székely Vágta győztese

Sepsiszentgyörgy a 12. Székely Vágta győztese

Pompás hangulatban zajlott vasárnap este a 12. Székely Vágta döntője. Négy lovas feszült egymásnak: Székelybere, Farkaslaka, Sepsiszentgyörgy és Kilyén képviselője. A Nemzeti Vágta kvalifikációs futamában ismét Tamás Csaba győzedelmeskedett, Chi Lo Sa Chomodus hátán, ezúttal viszont Sepsiszentgyörgy színeiben. A döntő futamok után megtartották a díjkiosztó ünnepséget is.

 

Újrahasználható poharak a Székely Vágtán

Újrahasználható poharak a Székely Vágtán

Kizárólag újrahasználható poharakból fogyaszthatjuk az italunkat a Székely Vágtán. 

Mivel törődünk a környezettel és igyekszünk a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni a rendezvény ideje alatt termelt hulladék mennyiségét, az idei kiadásától kezdve az önkormányzat kizárólag újrahasználható poharakat biztosít a vásárlók és a kereskedők számára.

 

Ismertetjük a 13. Székely Vágta mezőnyét

Ismertetjük a 13. Székely Vágta mezőnyét

Végleges a 13. Székely Vágta mezőnye


           Minden a helyére került az Óriáspince-tetőn, kezdődik a 13. Székely Vágta. A pénteki állatorvosi
vizsgálatot követően összeállt a futamokon induló lovasok névsora. A Nemzeti Vágta kvalifikációs
futamában, a Székely Vágtán 7 település képviselője áll rajthoz a szombati előfutamon, a Góbé
Futamon 17 és a Kishuszár Vágtán 10-13 éves korosztályban 7, valamint a 14-17 éves korosztályban
3 lovas száll versenybe.


A lovasok névsora a következő:

Csodálatos napsütésben, ünnepi hangulatban indult a 13. Székely Vágta

Csodálatos napsütésben, ünnepi hangulatban indult a 13. Székely Vágta

Magasztos hangulatban nyílt meg a 13. Székely Vágta, a budapesti Nemzeti Vágta határon túli,
legidősebb előfutama. A legfontosabb mozzanatok idén sem hiányozhattak: jelen voltak a
huszáralakulatok, felvonták a hatalmas székely lobogót, a vándorszablya visszakerült a Vágta
főkapitányához, és bemutatkoztak az induló települések képviselői is. Felvonták a székely zászlót és
Szabó Szabolcs elénekelte a Székely Himnuszt.

Számos lovas versenyzett a 13. Székely Vágta szombati előfutamain

Számos lovas versenyzett a 13. Székely Vágta szombati előfutamain

A Góbé Futamból 8 lovas jut tovább a vasárnap délutáni középdöntőbe, a Kishuszár Vágtán 3-3 lovas versenyez két korosztályban, valamint a Székely Vágtán, a Nemzeti Vágta kvalifikációs futamán a 4 legjobb versenyez. 

A szombati előfutamokon összesen 32 lovas áll rajthoz. A Székely Vágtán végül 9 lovas versenyzett, a Góbé Futamon 16, míg a Kishuszár Vágtán a 10-13-as korosztályban 7-en.

A lovak érzik, milyen feladat vár rájuk. Felvezetővel érkeznek a csapatok. 

 

Fotó: Székely Vágta / Codra Botond 

 

Díjugrató verseny a Székely Vágtán

Díjugrató verseny a Székely Vágtán

A kora délutáni díjugrató versenyen két kategóriába neveztek versenyzők. 9 lovarda lovasai közül 14-en a 90 cm-s és 16-an a 70 cm-s kategóriában folyt a verseny.

A 90 cm-s kategória nyertese Szabó Anna Rebeka, a Vadon Lovas Klub versenyzője Varázs nevű lovon, második helyezett Kovács Jázmin, a Remetei Lovasklubtól Shila nevű lovon, harmadik helyezett Szász Evelin Saalem nevű lován a Dakota Lovasudvar képviseletében. 

A 70 cm-s kategória nyertese Demény Emes Tinta nevű lovával, a Lófő Lovas csapat képviseletében. Második helyezett Horvát Gyopár Izidor nevű lovon a Napos Oldal Lovardától, és harmadik helyezett Balázs Nóra a Barabás Lovarda Zafír nevű lovával.  

A díjugrató versenyen Aranyparipa díjat a Remetei Lovas Klub Bilbo nevű lovának ítélték, a ló tulajdonosa Petred Károly.

Fotó: Székely Vágta / Tompa Réka

 

Czetz János emlékének adóz a Székely Vágta

Czetz János emlékének adóz a Székely Vágta

A 11. Székely Vágta az 1848-as szabadságharc legfiatalabb tábornoka, Czetz János emlékének adóz, előtte tiszteleg születésének 200 éves évfordulóján. A gidófalvi születésű Czetz mindössze 26 éves volt, amikor tábornoki rangot szerzett, maga Bem József is ódákat zengett róla. Buenos Airesben hunyt el, ahol szobrot állítottak neki és teret neveztek el róla.

Az Óriáspince-tető újra patkódobogástól lesz hangos

Az Óriáspince-tető újra patkódobogástól lesz hangos

Mottó: Nyeregbe, székelyek!

időpont: 2024.06.21-23.

 

2024-ben a Székely Vágta június 21–23. között várja az Óriáspince-tetőre a lovak szerelmeseit és a Vágta rajongóit. A 13. Székely Vágta fővédnöke Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

 

Húsz lovas áll rajthoz a 11. Székely Vágtán

Húsz lovas áll rajthoz a 11. Székely Vágtán

Húsz lovas áll rajthoz a június 17–19. között zajló 11. Székely Vágtán: kilencen a Góbé futamban indulnak, tizenegyen a budapesti Nemzeti Vágtára való kijutásért harcolnak. Vannak közöttük visszatérő versenyzők és újoncok is, az új korhatár pedig két 16 éves indulónak is esélyt ad a megmérettetésre.

 

Megtörtént az induló lovasok sorsolása

Megtörtént az induló lovasok sorsolása

Péntek kora délután tartották a Székely Vágtára benevezett lovak állatorvosi vizsgáját, melynek következtében két lovas nem indulhat a szombati futamokon: Szotyor és Kézdivásárhely lova, sérülés miatt, nem tud rajthoz állni. Így a mezőny kilenc-kilenc versenyzővel egyenlítődik ki.

 

„Becsülettel és bátorsággal” – elindult a 11. Székely Vágta

„Becsülettel és bátorsággal” – elindult a 11. Székely Vágta

Parádés huszárfelvonulással és az immár hagyományossá vált hatalmas székely lobogó felvonásával vette kezdetét a 11. Székely Vágta a maksai Óriáspince-tetőn. A megnyitó oroszlánrészét a Székely Virtus, valamint a Kézdiszéki Huszár Hagyományőrző Egyesületek vállalták, így teremtve meg a lovasesemény hagyományőrző jellegét. „Becsülettel és bátorsággal” – ez a Nemzeti Vágta jelszava, amely egyben a Székely Vágta hitvallása is.

 

Megvannak a Székely Vágta továbbjutói

Megvannak a Székely Vágta továbbjutói

Egy-egy Hargita és Maros, valamint két Kovászna megyei település lovasa közül kerül ki a 11. Székely Vágta győztese, miután a szombat délutáni előfutamokban Farkaslaka, Nyárádszereda, Sepsiszentgyörgy és Sepsiszentkirály lovasa bizonyult a legjobbnak.

 

Megvannak a Góbé futam továbbjutói is

Megvannak a Góbé futam továbbjutói is

Kilenc lovassal zajlott a Góbé futam szombat délután. A vasárnapi döntőt itt is egy-egy Hargita és Maros, valamint két Kovászna megyei versenyző futja, miután Erdőszentgyörgy és Zágon az első, Réty a második, Etéd pedig a harmadik előfutamot nyerte.

 

Ismét Farkaslaka lovasa nyerte a 11. Székely Vágtát, Etéd a Góbé futam győztese

Ismét Farkaslaka lovasa nyerte a 11. Székely Vágtát, Etéd a Góbé futam győztese

Rekkenő hőségben és felfokozott hangulatban vette kezdetét a 11. Székely Vágta legvártabb pillanata, a két döntő futam. Népes közönség várta a legjobb nyolc lovast, akik a szombati kvalifikációs futamokból küzdötték magukat a vasárnapi döntőkbe. A Vágta történetében először mindhárom székelyföldi megye képviseltette magát a mindent eldöntő futamokban. Végül Kelemen Sándor Géza, Etéd település színeiben, Viktor hátán nyerte a Góbé futamot. A 11. Székely Vágta győztese Tamás Csaba, Farkaslaka település képviselője, Villámlás lovával.

 

A futamokra koncentrál a 10 éves Székely Vágta

A futamokra koncentrál a 10 éves Székely Vágta

A kényszerszünet után idén ismét megszervezik a Székely Vágtát, azonban ez több pontban változik az eddig megszokottaktól – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója, a Vágta főszervezője. A rendezvény egynaposra zsugorodik, ez azonban semmit nem vesz el a lényegéből: idén leginkább a lóverseny kerül reflektorfénybe.

 

Atilla Fiai Társulat a Székely Vágtán

Atilla Fiai Társulat a Székely Vágtán

Az ATILLA FIAI TÁRSULAT 2013-ban alakult. Első ízben a Kalotaszegi Magyar Napok főzenekaraként mutatkoztak be Bánffyhunyadon. Elsődleges küldetésüknek nemzeti rockoperáink élő bemutatását, illetve azok szellemiségének terjesztését tekintik.

 

Tizenkét induló a Székely Vágtán

Tizenkét induló a Székely Vágtán

Szombaton kezdődik a 10. Székely Vágta, ahol 12 lovas versenyez majd a Nemzeti Vágtára való kijutásért. A rendezvény csak részben lesz nyitott a nagyközönség előtt, de élőben lehet követni az online térben.

 

10. jubileumi Székely Vágta 2021-ben

10. jubileumi Székely Vágta 2021-ben

A Nemzeti Vágta szervezőcsapatával egyeztetve, valamint a járványügyi helyzetet figyelembe véve, a Székely Vágta szervezői úgy döntöttek, hogy idén nem tartják meg a Székely Vágtát. A tizedik, jubileumi Székely Vágta 2021-ben lesz.

 

Hat székely induló lesz a 13. Nemzeti Vágtán

Hat székely induló lesz a 13. Nemzeti Vágtán

A vírushelyzet miatt a megszokottaktól eltérően, szűk körben és online közvetítésen keresztül sorsolták ki a Nemzeti Vágta idei döntőjének előfutamsorrendjét. A versenyt október 10-én és 11-én a fővárosi Hősök terén rendezik meg zárt kapus formában. A 13. Nemzeti Vágtán hat székelyföldi lovas is versenyez. Az eseményt a Duna TV közvetíti. 

Indul a nevezés a 10. Székely Vágtára

Indul a nevezés a 10. Székely Vágtára

Egy év kihagyás után, újra visszatér a Székely Vágta, Székelyföld legnagyobb lovaseseménye. A járványügyi helyzethez igazodva, és a bizonytalanságokat kizárandó, az idei futamokat online eseményként lehet majd követni. Ez azonban semmit nem vesz el a a verseny tétjéből: a tizedik, jubileumi Székely Vágtán továbbra is a Nemzeti Vágtára való kijutás a tét. Az online eseményt 2021. június 26-án szervezik meg.

 

Kisorsolták az indulók sorrendjét

Kisorsolták az indulók sorrendjét

Elkészült a Székely Vágta helyszíne, a terep készen áll a futamokra, a zászlók lobognak a szélben, hirdetvén, hogy szombaton kezdetét veszi a 10. Székely Vágta. Az elmúlt napok esőzései nehezen tették lehetővé, hogy a pálya versenyképes legyen, de a délutáni pályabejáráson a szervezők teljes bizonyossággal állították: a pálya tökéletes a futamokhoz. A rajthoz 11 versenyzőt várnak szombat délelőtt.

 

Székely Vágta előfutamok: megvannak a továbbjutók

Székely Vágta előfutamok: megvannak a továbbjutók

Négy előfutamban összesen tíz lovas állt rajthoz a 10. Székely Vágtán. A tét továbbra sem változott: a Székely Vágta első három helyezettje és a szervező település kijut a budapesti Nemzeti Vágtára. A lovasok ennek fényében rótták a köröket, egyértelmű volt, hogy ők is érzik a verseny súlyát.

 

Farkaslaka lovasa nyerte a 10. Székely Vágtát

Farkaslaka lovasa nyerte a 10. Székely Vágtát

A bizonytalan időjárás miatt kétszer változott a Székely Vágta döntőjének időpontja, az időpontmódosítás viszont semmit nem vett el a döntő izgalmából: négy, mindenre elszánt lovas állt a rajthoz, hogy végül ő emelhesse a magasba a Székely Vágta vándorszablyáját. A jubileumi rendezvényt Farkaslaka lovasa, Tamás Csaba nyerte Villámlás nyergében.

 

Elindult a 10. Székely Vágta

Elindult a 10. Székely Vágta

Felvonták a hatalmas székely zászlót az eresztevényi Óriáspince-tetőn, amely immár 10. alkalommal hirdeti, hogy kezdetét vette a Székely Vágta, Székelyföld legnagyobb lovasrendezvénye. A Székely Vágta 2011-ben hagyományteremtő céllal indult útjára, amelynek elsődleges szempontja lovas hagyományaink ápolása, őrzése.

 

© - Székely Vágta, a Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutama