ro

Tizenheten a középfutamban

Az időjárás is a futamokhoz igazodott a Székely Vágta első napjának legizgalmasabb mozzanata előtt: az előfutamokra vékony felhőréteg képződött, így is kímélve a lovasokat a hőségtől, elősegítve a könnyebb versenyzést. A futamokon végül tizenkét lovas állt rajthoz a Székely Vágta futamban, és tizenhét a Góbé futamon. Szotyor lovasa saját döntése alapján lépett vissza a Székely Vágta futamból.

 

Az első előfutam Farkaslaka lovasa számára nagyon jól sikerült. A település új indulója, Bálint Szilamér Villámlással villámgyorsan elhagyta a többieket, az utolsó körben annyira biztos volt a győzelme, hogy szinte sétálva ért célba. Küzdött a második helyért Papp Alpár, a kézdivásárhelyi versenyző, akinek sikerült megtartania pozícióját, így ő is továbbjutott a vasárnapi középdöntőbe.

 

A második előfutam izgalmasabban indult, Kilyén és Etéd képviselője fej-fej mellett haladva galoppozott, Etéd lovasa, Kelemen Sándor-Géza azonban az első kör végén az élre tört, és Jakab Norbert hiába próbálta utolérni, a távolság közöttük jelentős lett a harmadik körben, biztosítva a győzelmet Forrás Milady (Etéd) számára. Másodikként ért célba Pasadena, így kilyéni lovas is lesz a középfutamban.

 

A harmadik előfutamban futott a tavalyi győztes, Tamás Csaba, ám ezúttal Sepsiszentgyörgy színeiben próbált érvényesülni, nem is akárhogyan! A futam kétségkívül az övé volt, rutinos galoppozással, majd laza ügetéssel, a véghajrával pedig vágtában nyerte meg a futamot Chi Lo Sa Chomodus hátán. A második helyre szorult Gomboczi Dániel-Zsolt Bagdaddal, akik Székelybere zászlaja alatt versenyeztek.

 

A negyedik futam csak egy lovasé volt, annak ellenére, hogy hárman futottak a pályán. Nyárádszereda zsokéja, Farkas Árpád-Dán az első pillanattól uralta a pályát, Tip-Top nagy formában volt, start-cél győzelmet arattak. A második helyen futottak be Varga Csongor és Csillag, Illyefalva számára, így ők is ott vannak a holnapi selejtezőben.

 

Góbé futam: a lányok versenye

 

Igazi vágtákat láthattunk a Góbé futamban, az itt versenyző lovasok sokkal nagyobb izgalmat adtak, mint a korábbi körök indulói. 

 

Az első előfutam Tusnád község és Gyergyócsomafalva számára ért véget győzelemmel, és mivel öten futottak ebben a futamban, a harmadik helyezett, Szotyor képviselője is továbbment a vasárnapi középfutamba. A második előfutamtól a hangulat a tetőfokára hágott: a nők vették át az irányítást, és bravúrosan küzdöttek a továbbjutásért. Sokszor fej-fej mellett haladva, máskor látványos előzéssel, vagy utolsó perces hajrában törtek az élre az utolsó három futam lovasai. A második Góbé előfutamból Etéd és Csíkcsicsó jutott tovább, a harmadikból Kézdivásárhely és Deé-Lukács Janka. Csajosnak semmiképp nem mondható küzdelemmel nyerték meg a negyedik, legizgalmasabb futamot Kereszturi Nikolett, Erdőszentgyörgy számára, és Márton Eszter, Kecset színeiben.

 

© - Székely Vágta, a Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutama