ro

Izgalmas döntők várhatóak

Mindhárom megye képviselteti magát a Székely Vágta döntőjében, miután Székelybere, Farkaslaka, Sepsiszentgyörgy és Kilyén lovasa futottak a legjobbat a középdöntőkben. A Góbé futamban három Hargita és egy Kovászna megyei település kvalifikált: Gyergyócsomafalva, Tusnád, Kézdivásárhely és Etéd lovasai személyében.

 

Vasárnap délelőtt először a Góbé futamosok álltak pályára. Mindjárt egy módosítással indult az első futam: miután Nagyernye lovának egészségi állapota – aki a negyedik középfutamban indult volna – nem engedte, hogy pályára álljon, az eredetileg három versenyzősre tervezett első középfutam két indulóval indult, Etéd lovasát pedig átsorolták a negyedik középfutamba. A négy középdöntőből a negyedik említésre méltó, hiszen Etéd és Kecset lovasai között igazi küzdelmet láthattunk, miután a látványos kezdés után, gyakorlatilag végig fej-fej mellett haladva rótták a köröket. Végül Kecset női lovasa maradt alul, és Etéd (Kelemen Sándor-Géza és Viktor) jutott a döntőbe. A másik három futamból a gyergyócsomafalvi Domokos Árpáddal Ipojjal, a tusnádi Kolozsvári Bence Furioso-val, valamint a kézdivásárhelyi Papp Alpár Táltossal jutott a délutáni döntőbe.

 

A Székely Vágta középfutamaiban már nagyobb volt a tét, a lovak is érezték az adrenalint. Etéd lova, Forrás Milady például kétszer érezte úgy, hogy el szeretné hagyni a pályát, ezzel pedig el is veszítette a küzdelmet Székelybere (Gomboczi Dániel-Zsolt, Bagdad) indulójával szemben. A második középfutamban Farkaslaka lova hozta a formáját, Villámlás megint remekelt, hiszen számára már ismerős a döntő (a ló kétszer nyert Székely Vágtát, a tavalyi Nemzeti Vágtán pedig harmadik lett). Vitte is az első helyet, ahogyan a harmadik futamban is Tamás Csaba, aki az előbb említett lóval nyert kétszer Székely Vágtát és lett dobogós a Nemzeti Vágtán. Tamás Csaba idén települést váltott, Sepsiszentgyörgynek indult, így őt juttatta a döntőbe. Negyedik középfutamot nem tartottak, miután Papp Alpár (Kézdivásárhely), sántaság miatt, visszavonta a lovát, így adva meg a lehetőséget a döntőhöz a kilyéni Jakab Norbert számára, aki Pasadenát lovagolja.  

 

Közben a sorsolás is megtörtént.

 

Székely Vágta, döntő sorrend:

Székelybere

Farkaslaka

Sepsiszentgyörgy

Kilyén

 

Góbé futam, döntő sorrend:

Gyergyócsomafalva

Tusnád község

Kézdivásárhely

Etéd


 

© - Székely Vágta, a Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutama