ro

Atilla Fiai Társulat a Székely Vágtán

Az ATILLA FIAI TÁRSULAT 2013-ban alakult. Első ízben a Kalotaszegi Magyar Napok főzenekaraként mutatkoztak be Bánffyhunyadon. Elsődleges küldetésüknek nemzeti rockoperáink élő bemutatását, illetve azok szellemiségének terjesztését tekintik.

 

A társulat neve 1993-ból ered. Ekkor mutatták be a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon Szörényi Levente nagyívű rockoperáját „ATILLA – ISTEN KARDJA” címmel. Ebben a gigantikus műben Atilla fiait, Ellákot, Gyengiziket és Csabát három rocker alakította. Ez a három rocker – Kalapács József, Rudán Joe, és Mr. Basary – hívta életre 20 évvel később az ATILLA FIAI TÁRSULAT-ot. A három rockert időről időre kiegészítették a honi rock-, musical- és folk szcéna vezető énekesei.

 

Kezdetben szinte csak a határon túl ismerték a formációt, így Erdélyben is többször jártak. Ma már honi motorostalálkozókon, rock- vagy hagyományőrző fesztiválokon is egyre gyakrabban találkozhat velük a közönség. 2013 októberében egy öt előadást magába foglaló USA–Kanada turnén vettek részt, átadva egy darabot a magyar zenei kultúra kincseiből tengeren túli nemzettársainknak. 2017-ben az Atilla Fiai Társulat énekesei egy 11 állomásos turnén tértek vissza az Egyesült Államokba és Kanadába.

 

Műsorukban részletek hallhatók – többek között – az István, a király, a Honfoglalás, az Egri csillagok, az Atilla – Isten kardja, a Csaba Királyfi, a Trianon, az Itt élned, halnod kell és a Magyarnak számkivetve zenés színházi darabokból. A programot az előbbiek mellett nemzettudatos saját dalaik teszik teljessé.

 

Énekesek:

Varga Miklós (P. Box, István, a király, VM Band, Honfoglalás, Sacra Corona)

Kalapács József (Pokolgép, Omen, Kard, Kalapács)

Rudán Joe (Coda, Pokolgép, P. Mobil, Mobilmánia, Dinamit)

Mr. Basary (Kormorán, Örökség, HitRock)

Kalapács-Ódor Cintia

 

Hangszeres zenészek: 

Szűcs Antal Gábor – gitár (Hungária, Skorpió, Dinamit, Latin Varázs)

Závoti Zoltán – gitár (Prognózis, Kalapács Akusztika)

Talabér László – basszusgitár (HitRock, Mr. Basary Group)

Tempfli Erik – billentyűs hangszerek (Hard, Ocho Macho, Kard)

Gál Péter – hegedű (Kormorán, Latin Varázs)

Borbély Zsolt – dobok (Nox, Mobilmánia, Exotic)

Hosman Ádám – percussion (Omar Bashir)

© - Székely Vágta, a Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutama