ro

Ismét nyeregbe hívják a székelyeket

 

Mottóját megtartja, de korábbi időpontra kerül át a Székely Vágta 2023-ban: ezúttal június 9–11. között várja izgalmas programokkal az Óriáspince-tetőre a lovak szerelmeseit a népszerű lovasesemény. A jól bevált recepten sem újítanak: a futamokon túl lesznek gyerekprogramok, kézműves vásár és lacikonyhák, a lovas programokat pedig a későbbiekben közlik részletesen a szervezők. A nevezés azonban hivatalosan is elindult, a lovasok június 2-ig jelentkezhetnek.

 

Immár tizenegy lovas emelhette magasba a Székely Vágta vándorszablyáját, amelyet mindig a győztes település lovasa vihet haza és őrízhet meg egy évig. Idén a tizenkettedik bajnok kerestetik. A benevezéseket online 2023. június 2-án, 15 óráig kell kitölteni a Székely Vágta honlapján, itt: https://bit.ly/3UjcpzU. A verseny nevezési díja nem változott, ez 1200 lej és a nevező településnek kell befizetnie. A szervezők a díjazásban viszont változtattak: a sikeres állatorvosi vizsgát teljesítő lovasok 1500 lejt vihetnek haza, ezen felül értékes pénznyeremények várnak rájuk mindkét futamban.

 

A nevezés feltételei

Bármely Kovászna, Hargita vagy Maros megyei településnek jogában áll benevezni egy csapatot. Minden csapat egy lóból és három személyből áll: lovas, felvezető és csapatvezető. A Székely Vágta futamára bármilyen fajtájú és nemű, öt éves (születési év: 2018) vagy idősebb lóval be lehet nevezni, amelynek állapota megfelel a szabályzatban előírt állategészségügyi feltételeknek. Kivételt képzenek az ismeretlen származású lovak, valamint az argentin póló pónik, az Akhal Teke, az angol telivér, valamint a verseny félvér fajtájú vagy genetikailag oda sorolható lovak. Az angol telivér és az ismeretlen származás együttesen nem haladhatja meg a 75%-ot (a származási lapokat a 2. ősi sorig, azaz a nagyszülőkig vizsgáljuk). 2023-tól az Elővágtákon és a Nemzeti Vágtán magyarországi település csak magyar tenyésztésű lóval indulhat. Határon túli település indulhat magyar tenyésztésű lóval vagy a települése országában tenyésztett lóval, kivéve az ismeretlen származású és a fentebb felsorolt fajtákat és a iigenetikailag oda sorolható lovakat. Versenyző lehet bárki, aki betöltötte a 18. életévét.

 

A Góbé futamon bármilyen fajtájú és nemű, négy éves (születési év: 2019) vagy idősebb ló vehet részt, amelynek állapota megfelel a szabályzatban előírt állategészségügyi feltételeknek. Versenyző lehet bárki, aki betöltötte a 16. életévét.

 

Az előfutam győztesének nyereménye 1000 lej, a Székely Vágta döntőjének pénznyereményei pedig: I. díj: 6000 lej, II. díj: 4000 lej, III. díj: 3000 lej, IV. díj:  2000 lej. A Góbé futam esetében az utazási költség megtérítése pozitív állatorvosi vizsga esetén 1000 lej, a döntő nyereményei pedig: I. díj: 3000 lej, II. díj: 2500 lej, III. díj: 2000 lej.

 

A Székely Vágta szabályzata teljes mértékben igazodik a Nemzeti Vágta szabályzatához.

© - Székely Vágta, a Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutama