ro

Sepsiszentgyörgy a 12. Székely Vágta győztese

Pompás hangulatban zajlott vasárnap este a 12. Székely Vágta döntője. Négy lovas feszült egymásnak: Székelybere, Farkaslaka, Sepsiszentgyörgy és Kilyén képviselője. A Nemzeti Vágta kvalifikációs futamában ismét Tamás Csaba győzedelmeskedett, Chi Lo Sa Chomodus hátán, ezúttal viszont Sepsiszentgyörgy színeiben. A döntő futamok után megtartották a díjkiosztó ünnepséget is.

 

Minden eddiginél izgalmasabb döntőnek néztünk elébe Székelyföld legnagyobb és legjelentősebb lovasversenyén, a Székely Vágtán. A lovas emberek és lókedvelők, valamint azok, akik végig követték az eddig Vágtákat, mind egy kérdést latolgattak: vajon a ló vagy a lovas győz az idei versenyben? Történt ugyanis, hogy a döntő futamban harcolt a kétszeres Székely Vágta győztes ló, Villamlás, aki a tavalyi Nemzeti Vágtán harmadik helyezért ért el, és ugyanitt állt rajthoz az őt lovagló zsoké, Tamás Csaba, aki Villámlás nyergében ült az említett győzelmek során, ám idén új lóval, Sepsiszentgyörgy városának zászlaja alatt galoppozott. 

 

Amint az sokszor elhangzik, nem mindegy, hogyan lovagolják a jó teljesítményű lovakat, valószínű ez döntött az idei Székely Vágtán is. Villámlás ugyanis a második helyen futott be, Tamás Csaba pedig, új lovával, ismét a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel. A futam egyébként döntőhöz méltó volt, mind a négy lovas a győzelemre hajtott, a versenyben viszont Farkaslaka és Sepsiszentgyörgy lovasai remekeltek, az igazi harc közöttük zajlott. A három kör után a vágta a következőképpen alakult:

 

1. Sepsiszentgyörgy, Tamás Csaba, Chi Lo Sa Chomodus

2. Farkaslaka, Bálint Szilamér, Villámlás

3. Székelybere, Gomboczi Dániel-Zsolt, Bagdad

4. Kilyén, Jakab Norbert, Pasadena

 

A díjátadó ünnepség

 

A díjátadó ünnepséget egy különdíj átadásával kezdték: a legeredményesebb női versenyző különdíját Márton Eszter, Kecset képviselője kapta, aki egy hajszál híján, talán az egyik leglátványosabb futamban, egy nyakhosszal maradt le a döntőről. Az Incitato Egyesület különdíját vehette át, a díjat átadta Tóth Ildikó. Emellett pedig a Bukaresti Magyar Nagykövetség ajándékát Sándor Tibor, Magyarország Bukaresti Nagykövetségének agrárgazdasági attaséjától kapta meg.

 

Aranyparipa díjat kapott Forrás Milady (Etéd, Székely Vágta); Ipoj (Gyergyócsomafalva, Góbé futam); Villám (Felsőboldogfalva, Kishuszár Vágta); Szélvihar (Farkaslaka, Kishuszár Vágta). A díjat Szász Katalin, az Equitana lovasbolt tulajdonosa ajánlotta fel és adta át.

 

A Góbé futam győzteseinek díjat adtak át: Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója, Grubisics Levente, a Székely Vágta szervezői részéről, Winkler Zsolt, a Nemzeti Vágta nevezési- és elővágta igazgatója, Tóth Birtan Csaba, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, Magyarósi Imola, a Vadon Egyesület elnöke és Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere. A bukaresti magyar nagykövetség ajándékát itt is Sándor Tibor, Magyarország Bukaresti Nagykövetségének agrárgazdasági attaséja adta át

 

A Kishuszár Vágta nyerteseinek díjat adtak át: Dancs Zsolt, a Székely Vágta szervezői részéről, Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója, Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke, Winkler Zsolt, a Nemzeti Vágta nevezési- és elővágta igazgatója, Brányi Mária, Veszprém városának alpolgármestere, Magyarósi Imola, a Vadon Egyesület elnöke és Vargha Fruzsina Sepsiszentgyörgy alpolgármestere.

 

A Székely Vágta díjazottjainak díjat adtak át: Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója, Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke, Winkler Zsolt, a Nemzeti Vágta nevezési- és elővágta igazgatója, Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy  alpolgármestere, Magyarósi Imola, a Vadon Egyesület elnöke, Tóth Birtan Csaba, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere. Valamint Veszprém Vármegye Önkormányzatának különdíját – egy Herendi porcelán vázát – adott át Polgárdy Imre, Veszprém Vármegye közgyűlésének elnöke; a Bukaresti Magyar Nagykövetség ajándékát Sándor Tibor, Magyarország Bukaresti Nagykövetségének agrárgazdasági attaséja. 

 

Minden helyezést elért lovas számára szintén díjat ajánlott fel Fabich Károly, az Equimondo lovasbolt képviselője.        

 

A díjakról

 

A Góbé futam döntő nyereményei: I. díj: 3000 lej, II. díj: 2500 lej, III. díj: 2000 lej.

 

A Székely Vágta döntőjének pénznyereményei: I. díj: 6000 lej, II. díj: 4000 lej, III. díj: 3000 lej, IV. díj: 2000 lej. 


 

Vándorszablya

Első alkalommal 2014-ben került sor egy vándorszablya felajánlására, amelyet készítője, Szabó István a Székely Vágta győztesének adott. A szablya hagyományos kézi kovácsolással készített, edzett pengével ellátott, kecskebőrrel bevont markolat, melyet sárgaréz drótfonat díszít. Típusa 1845 mintájú lovastiszti vándorszablya, amelyet egy évig őrizhet a győztes. A Székely Vágta 2023-as nyertese emellett megtarthat egy 1904 mintájú, magyar lovastiszti szablyát, edzett pengével. A szablyákat átadta Dr. Nagy József, a kaposvári Somogyi huszárok huszárőrnagya, a Székely Vágta főkapitánya.

 

A nyertesek huszárcsákót is kaptak: az első díjasnak arany zsinóros törzstiszti csákó dukált, amely ezredesnek, alezredesnek és őrnagynak jár; a második díjasnak egy vezérlőtiszti csákó volt a nyereménye, amely kapitányi csákó; a harmadik díjasnak őrmesteri csákó jutott, a negyedik helyezettnek pedig közhuszári csákó volt a díja. Készítőjük Jakab Kevend, kézműves huszár tartozék készítő. 


 

© - Székely Vágta, a Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutama