ro

Júniusban újra lesz Székely Vágta

Visszatér Sepsiszentgyörgy népszerű rendezvénye, a szervezők sajtótájékoztató keretében jelentették be az idei Székely Vágta dátumát, valamint nagyszabású kulturális produkcióját.

 

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, Demeter János és Magyarósi Imola, a Vadon egyesület ügyvezető igazgatója illetve elnöke, valamint Dancs Zsolt producer közös sajtótájékoztató keretében ismertették a nyár két gigantikus eseményét, a Székely Vágtát és az István, a király Székelyföldi Nagyprodukciót.

 

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere fontosnak tartotta a Szent György Napok alkalmával bejelenteni a két eseményt, hiszen a város legnagyobb ünnepe jó felület arra, hogy minél több emberhez eljusson a két rendezvény híre. „Nekünk, magyaroknak két szent királyunk van, István és László, idén mindkettejük emlékének adózunk. Bejelenthetem, hogy az idei Székely Vágtán a Nemzeti Lovas Színház bemutatja a Szent László, a lovagkirály című népi rockoperát.”

 

Ehhez a mondathoz kapcsolódott  Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke is, kiemelve: a rendezvény a Czetz János emlékév jegyében zajlik, mintegy tisztelgés az 1848-as szabadságharc legfiatalabb tábornoka születésének 200 éves évfordulóján.

 

Demeter János, a Vadon egyesület ügyvezető igazgatója, a Székely Vágta főszervezője azt hangsúlyozta, hogy az idei Székely Vágta szeretné visszahozni az ezelőtti vágták hangulatát, így programokban, futamokban és kísérő rendezvényekben is bővelkedik majd, visszatér a Góbé futam, szombat este pedig nagyszabású lovas és kulturális produkciót láthat a közönség. A rendezvényt idén június 17–19-e között tartják, a futamokra pedig június 10-én 15 óráig lehet jelentkezni. Bármely Kovászna, Hargita vagy Maros megyei településnek jogában áll benevezni egy csapatot, a Székely Vágta nevezési díja 1200 lej. Lovas lehet bármely 18. életévét betöltött személy. A Székely Vágtára bármilyen fajtájú és nemű, 5 éves vagy idősebb ló, kivéve ismeretlen származás, amelynek állapota megfelel a szabályzatban előírt állategészségügyi feltételeknek. Nem vehet részt a Székely Vágtán argentin póló póni, Akhal Teke, angol telivér, verseny félvér fajtájú vagy genetikailag oda sorolható ló. Az angol telivér és az ismeretlen származás együttesen nem haladhatja meg a 75%-ot – részletezte Demeter, majd kiemelte, hogy a lovasoknak 1000 lej utazási költséget is fizetnek pozitív állatorvosi vizsga esetén. A Székely Vágta díjai sem változtak: az első három helyezett jogot nyer a Nemzeti Vágtán való részvételre, ezen felül díjazzák az előfutam győztesét, valamint az első díjas 6000 lejt, a második díjas 4000 lejt, a harmadik díjas 3000 lejt, a negyedik helyezett pedig 2000 lejt vihet haza.

 

A Góbé futam nevezési feltételei csak részben térnek el a másik futamétól: ide bármilyen fajtájú és nemű, 5 éves vagy idősebb lóval lehet nevezni, amelynek állapota megfelel a szabályzatban előírt állategészségügyi feltételeknek. Itt 500 lej értékű az utazási költség pozitív állatorvosi vizsga esetén. Pénznyeremények: I díj: 3000 lej; II. díj: 2500 lej; III. díj: 2000 lej.

 

Demeter János azt is elmondta, hogy terveznek hagyományőrző produkciókat is, így jelen lesz az Ugron Attila vezette Erdélyi Lovas Kaszkadőr Egyesület, a Recsenyédi Attila vezette Sasíjász Hagyományőrző Egyesület, Pászka Lehel lovasíjász, valamint a szablyavívó iskola is. Ezeken felül lesz gyermekfoglalkozás és vásár is.

 

Magyarósi Imola, a Vadon egyesület elnöke bővebben ismertette a Székely Vágta meghívott kulturális produkcióját, a Nemzeti Lovas Színház Szent László, a lovagkirály című népi rockoperáját, amelyet június 18-án mutatnak be. Az előadás célja a legendát életre hívni és történelmünk dicső pillanatait e varázslatos király történetén keresztül bemutatni. A produkció 20 lóval és 60 gyalogos szereplővel megvalósuló nagyszabású, a középkori lovagi tornák hangulatát idéző népi rockopera. A Nemzeti Lovas Színház, valamint a Székely Vágta együttes küldetése megismertetni a nézőkkel azokat a legendás történelmi hőseinket, akinek valamilyen módon kapcsolatuk volt a lóhoz. A lovas előadást Pintér Tibor rendezte, aki egyben Szent László szerepét is játsza, mellette pedig feltűnik Mohácsi Márk, Ilyés Jenifer és Papadimitriu Athina is, továbbá közreműködik a Nemzeti Lovas Színház tánckara és lovasai.

© - Székely Vágta, a Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutama