ro

Farkaslaka lovasa nyerte a 10. Székely Vágtát

A bizonytalan időjárás miatt kétszer változott a Székely Vágta döntőjének időpontja, az időpontmódosítás viszont semmit nem vett el a döntő izgalmából: négy, mindenre elszánt lovas állt a rajthoz, hogy végül ő emelhesse a magasba a Székely Vágta vándorszablyáját. A jubileumi rendezvényt Farkaslaka lovasa, Tamás Csaba nyerte Villámlás nyergében.

 

Sepsiszentgyörgy, Kézdialmás, Farkaslaka és Kézdivásárhely lovai és lovasai feszültek egymásnak, mindenkinek van, mivel dicsekedni: Fazakas János-Alpár (Sepsiszentgyörgy) 2019-ben nyerte a Székely Vágtát; Kézdialmás lova (Hilton Haragos) tavaly negyedik helyezést ért a budapesti rangadón; a farkaslaki Tamás Csaba 2018-ban első lett, 2019-ben második a Székely Vágtán; Ugron Attila (Kézdivásárhely) pedig 2012-ben és 2017-ben is harmadik lett. Így egyik lovasnak sem kellett bemutatni a pályát, és az is világos volt számukra, hogy mi a verseny tétje. Nem így lovaknak, akik mind első alkalommal futottak a Székely Vágta döntőjében.

 

Felfokozott állapotban közelítettek a startzónába a lovasok, ahogy pedig a harang megkondult, fejvesztve vágtáztak a győzelemért. Az első félkörben még nagyon egyben voltak, azonban Tamás Csaba már akkor az élre tört. Szorította hátulról Libertényi Péter Hilton Haragossal, és rögtön mellettük volt Fazakas János-Alpár és Ugron Attila is, semmi nem dőlt el az első körben. Kézdialmás lovasa előzni próbált, sikertelenül, közben Tip Top és Marsal Szultán fáradni kezdtek, visszavettek egy picit a tempóból. A sepsiszentgyörgyi képviselő minden erejével futotta a köröket, a kézdivásárhelyi versenyző viszont lemaradt a hármastól, az utolsó körben pedig már csak az volt a kérdés, hogy Kézdialmás lovasának sikerül-e átvenni a vezetést. S bár Hilton Haragos nagyon küzdött, a bravúr nem sikerült, így Villámlás magabiztosan futott be elsőként, így nyerve meg a 10. Székely Vágtát.

 

Második helyen végzett Libertényi Péter és Hilton Haragos (Kézdialmás), harmadik lett Fazakas János-Alpár és Tip Top (Sepsiszentgyörgy), negyediknek ért célba Ugron Attila és Marsal Szultán (Kézdivásárhely).

 

A Székely Vágta nyereményeit és pénzjutalmait átadták:

Winkler Zsolt, a Nemzeti Vágta Elővagta szervezője a harmadik helyezettnek járó díjat;

Sztakics Éva Judit, a Székely Vágta korábbi főszervezője a második helyezettnek járó díjat;

Magyarósi Imola-Piroska, a Vadon Egyesület elnöke az első helyezettnek járó díjat;

Demeter János, a Székely Vágta ügyvezető igazgatója a győztesnek járó 1861 mintájú tiszti szablyát;

Dr. Nagy József, Vágtafőkapitány az 1845 mintájú lovastiszti vándorszablyát, amelyet a település őriz egy évig.

 

Idén először a Székely Vágta serlegei 3D-s nyomtatással, lebomló műanyagból készültek, amelyet a Wieb Toys start-up cég készített a rendezvény számára.

 

A Székely Vágta pénznyereményei: I. díj – 6.000 lej, II. díj – 4.000 lej, III. díj – 3.000 lej, IV. díj – 2.000 lej.

 

© - Székely Vágta, a Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutama