ro

Elindult a 10. Székely Vágta

Felvonták a hatalmas székely zászlót az eresztevényi Óriáspince-tetőn, amely immár 10. alkalommal hirdeti, hogy kezdetét vette a Székely Vágta, Székelyföld legnagyobb lovasrendezvénye. A Székely Vágta 2011-ben hagyományteremtő céllal indult útjára, amelynek elsődleges szempontja lovas hagyományaink ápolása, őrzése.

 

Június 26-án, szombaton 10 órakor nyitották meg a Székely Vágtát, a hatalmas székely zászló felvonásában a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület tűzér szakasza vállalt szerepet, Sala Zsolt hagyományőrző honvéd tűzér főhadnagy vezetésével. A zászlófelvonás közben Dombora Anna énekelte élőben a székely himnuszt. A felvonás után Dr. Nagy József, a Vágta főkapitánya vette át a szót, aki úgy fogalmazott: a Székely Vágta a Nemzeti Vágta határon túli versenyeinek legidősebb gyermeke, aki „születésével, életerejével példát adott további határon túli vágták szervezéséhez.” A Nemzeti Vágta idén két női alak, Zichy Antónia és Zichy Karolina előtt tiszteleg, akik az 1848-ban megszülető magyar honvédsereg első alakulatainak zászlóanyái voltak. Az erős női példaképek szerepére hivatkozva Dr. Nagy József azt mondta: „Akkor lehetünk igazi férfiak, igazi hősök, ha megadjuk a tiszteletet és szeretetet édesanyáinknak, feleségeinknek és lányainknak, mert az ő támogatásuk nélkül a hétköznapok harcaiban nem lehetnénk azokká, akikké válni szeretnénk.”

 

A Székely Vágta egyik meghatározó mozzanataként Fazakas János-Alpár, a kilencedik Székely Vágta győztese átadta a vágtafőkapitánynak az 1845-ös mintázatú lovastiszti vándorszablyát, amelyet legelőször 2014-ben ajánlott fel készítője, Szabó István, a Székely Vágta győztesének. A vándorszablya a vágta ideje alatt Dr. Nagy Józsefnél kerül megőrzésre, majd a döntő után a nyerteshez kerül egy évig.

 

A megnyitó keretében Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke köszöntötte a rendezvényt, mint a Székely Vágtát szervező megyei önkormányzat vezetője. „A székely zászló itt az Óriáspince-tetőn nem csak azért fontos, mert a szívünk is vele együtt dobban, hanem azért is, mert méltó lepel és szemfedő Gábor Áronnak, akit itt temettek el Eresztevényben.” A megye elnöke visszaemlékezett arra a 11 évvel ezelőtti pillanatra, amikor Antal Árpáddal, Sepsiszentgyörgy polgármesterével összenéztek és eldöntötték: Székelyföldnek szüksége van egy ilyen rendezvényre. „Akkor arra gondoltunk, hogy a Nemzeti Vágta méltó előfutama lehet,  10 év után pedig azt mondom, hogy ez a rendezvény sokkal több mint verseny. Ez a székely emberek szívében lévő erő kisugárzása. Ami azért nem meglepő, mert mi együtt élünk a lóval, és szeretjük. Kiváltképp, amikor megnyergeljük” – fogalmazott a megyeelnök.

 

A felszólalók másodikaként kapott szót Sztakics Éva, aki kilenc évig volt a Székely Vágta főszervezője. „11 évvel ezelőtt volt egy álmunk: nem csak egy sportversenyt szerettünk volna, hanem egy eseményt, amely mindenkihez szól. Azt szerettük volna, hogy a székely lovasokért szóljon a székely himnusz, hogy ők is vágtázhassanak végig a budapesti futamokon. Azt szerettük volna, hogy szóljon a családokról, a településekről, a kuriózumokról, a huszárokról, a lovasszínházról, a kereskedőkről, a szimbólumainkról, de leginkább a lovakról, akik haszonállatból igazi társsá váltak. Meg kellett küzdenünk az ellehetetlenítéssel, de bebizonyítottuk, hogy nincs lehetetlen, szó szerint is hegyeket mozgattunk meg. Sokan támogattak és sokan álltak mellettünk, mindenkinek köszönöm a szívből jövő, felelősségteljes munkát, a fiataloknak pedig azt üzenem: tűzzenek ki egy nemes célt, majd harcoljanak érte” – hangsúlyozta Sztakics Éva, majd a huszárok köszönésével erőt, tisztességet kívánt.

 

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere meglepetéssel szolgált a szervezőknek, kiemelten Sztakics Évának, a korábbi főszervezőnek. „Itt állni jó érzés, a székely lobogó alatt pedig kifejezetten jó” – kezdte beszédét az elöljáró. Antal Árpád megköszönte a szervezőknek, hogy dolgoztak és dolgoznak a rendezvényért, hogy minden évben tartalommal töltik meg, hogy hisznek benne. Majd egy oklevelet nyújtott át a 10 évig csapatvezetőként helytálló Sztakics Évának, kinek hiánypótló munkája révén a Székely Vágta „hírnévre tett szert” – mondotta. „Sztakics Éva főszervezői státusza által kulcsszerepet játszott a helyi lovas kultúra fellendítésében” – zárta Antal Árpád.

 

A 10. Székely Vágta előfutamai 11 órakor kezdődtek, a lovasok felvezetője idén a Kézdiszéki Hagyományőrző Huszáregyesület, Páll Olivér hadnagy vezetésével.

© - Székely Vágta, a Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutama