ro

Tizenkét induló a Székely Vágtán

Szombaton kezdődik a 10. Székely Vágta, ahol 12 lovas versenyez majd a Nemzeti Vágtára való kijutásért. A rendezvény csak részben lesz nyitott a nagyközönség előtt, de élőben lehet követni az online térben.

 

Szerdai sajtótájékoztatójukon részletezték az idei Székely Vágtán való részvétel feltételeit Magyarósi Imola, a Vadon Egyesület elnöke, valamint Grubisics Levente szervező, és kiderült az is, kik állnak rajthoz a szombati futamokon. A hatályban lévő törvények értelmében 1.000 fő lehet fent az Óriáspince-tetőn, akik oltási igazolással vagy negatív teszttel nyerhetnek belépést az elkerített területre, ahonnan zavartalanul követhetik az eseményeket. „Ma volt a rendezvényt jóváhagyó gyűlés, amelyen lehetett érezni a feszültséget, hiszen minden hatóság ragaszkodik a törvények betartásához, ez is a normális. A maszkviselés szabad téren is kötelező, ezért ezt is kérni fogjuk” – mondta Grubisics. A helyszínen amúgy felállítanak mobil oltópontot is, így azon személyek is belépést nyernek, akik ott helyben oltatják be magukat – tért ki. Grubisics továbbá cáfolta a díjugrató versenyről ma megjelent híreket, mondván, hogy a helyi szervezők 68–70 biztos versenyzőre számítanak. „Valóban van néhány olyan istálló, amely az állategészségügyi megkötések miatt nem tud résztvenni a megmérettetésen, de ez nem befolyásolja a versenyt” – nyomatékosított.

 

A 10. Székely Vágta mindenki számára elérhetőve válik azáltal, hogy online is követhető lesz. A megnyitó 10 órától kezdődik, de előtte lesz már egy felvezető műsor, továbbá folyamatos élő közvetítés és beszélgetés a helyszínen, melynek keretében a kevésbé látható részeket is megmutatják. Idén első alkalommal lesz nyelvválasztási lehetőség is, a futamokat román nyelven szakkomentálják. A eseményt a rendezvény két hivatalos oldalán, a www.szekelyvagta.ro, valamint a www.vadon.ro oldalon lehet követni.

 

A helyszínen két lacikonyha és négy helyi kereskedő kínálja majd portékáját, ők a elkerített részen kapnak helyet, de más jellegű vásár nem lesz – hangsúlyozta Grubisics. Akik autóval jönnek a rendezvényre, az Óriáspince-tető lábánál kialakított parkolóban tudják hagyni autójukat.

 

Magyarósi Imola, a Vadon Egyesület elnöke a részletes programot, valamint a futamok menetét ismertette. „A megnyitón idén is részt vesznek a rétyi Kováts András zenekar fúvósai, majd a beszédek után kezdődnek az előfutamok, szám szerint négy. Innen a futamgyőztes jut a döntőbe. Szeretném kiemelni, hogy fenntartjuk a műsorváltoztatás jogát, hiszen az időjárás bármikor átírhatja a tervünket. Amennyiben nagy eső lesz és elázik a pálya, a döntőt vasárnap tartjuk meg, de erről időben adunk értesítést platformjainkon és az élő közvetítésben is” – hangsúlyozta az elnökasszony.

 

Az indulók

Székelyföld legnagyobb lovas rendezvénye részben új neveket is felvonultat, azonban ott lesznek a veteránok is: Zsigmond János, Fazakas Alpár-János és Tamás Csaba is, mindannyian korábbi bajnokok. Fiber korábbi bajnokként fut majd a versenypályán, és Hilton Haragosnak sem lesz ismeretlen a versenyhelyzet, hiszen tavaly negyedik helyen végzett a Nemzeti Vágtán. Farkas Ábel, Sebestyén Roland, Réthi Brigitta, Mojzi Árpád és Libertényi Péter új versenyzők a mezőnyben. A 12 induló település, azaz Bereck, Csernáton, Farkaslaka, Kecset, Kézdialmás, Kézdivásárhely, Lemhény, Maksa, Mikóújfalu, Sepsiszentgyörgy, Torja és Zágon lovasával találkozhatnak a helyszínre látogatók.

 

A Székely Vágta díjai és pénznyereményei idén sem változtak: a Nemzeti Vágtára való kijutást a három helyezett nyeri el, illetve a szervező település lovasa. Az előfutam győztesének nyereménye 2.000 lej, a Székely Vágta döntőjének pénznyereményei: I. díj – 6.000 lej, II. díj – 4.000 lej, III. díj – 3.000 lej, IV. díj – 2.000 lej.

 

A részletes program

10.00 A Székely Vágta ünnepélyes megnyitója. A versenyzők bevonulása.    

11.00-12.30 Előfutamok

12.30-18.00 Régió Díjugrató Kupa          

18.30-19.00 Döntő és díjátadó ünnepség

 

© - Székely Vágta, a Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutama