ro

A futamokra koncentrál a 10 éves Székely Vágta

A kényszerszünet után idén ismét megszervezik a Székely Vágtát, azonban ez több pontban változik az eddig megszokottaktól – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója, a Vágta főszervezője. A rendezvény egynaposra zsugorodik, ez azonban semmit nem vesz el a lényegéből: idén leginkább a lóverseny kerül reflektorfénybe.

 

„Az nem volt opció, hogy ebben az évben is lemondunk a rendezvényről, hiszen a tavaly ünnepeltük volna a 10. alkalmat, ezt pedig nem szerettük volna tovább csúsztatni” – fogalmazott Demeter János. A főszervező azt is kiemelte, bár szerettek volna nagyobb hangsúlyt adni a jubileumi évnek, a járványhelyzet még mindig nem teszi lehetővé, hogy a megszokott ütemben bonyolítsák le a rendezvényt, ezért egy visszafogottabb, ám üzenetében és lényegében ugyan olyan fontos eseményt szeretnének szervezni június 26-án. „Csak a lovasversenyre koncentrálunk, nem lesz kulturális rész vagy gyerekprogramok, sem késő esti előadás. Csak a Székely Vágta futamait tartjuk meg, idén lemondunk a Góbé futamról is” – hangsúlyozta a főszervező. Az egynapos rendezvény versenyszámai között megtartják azonban a Régió Kupa díjugrató versenyt.

 

Demeter szerint 10 órakor tartanák a megnyitót, majd az előfutamokat, ezt követné a Régió Kupa, majd késő délután a döntővel és a díjkiosztó ünnepséggel zárulna a program. A részleteket ezzel kapcsolatban a későbbiekben közlik – nyomatékosított. Fontos hír továbbá, hogy az eredetileg meghirdetett május 19-i jelentkezési határidőt június 18-ig tolják, így egy héttel a rendezvény előtt tudnak majd pontos indulókat mondani. „Azért hoztuk meg ezt a döntést, mert minél több lovasnak szeretnénk megadni a lehetőséget az indulásra. Mivel nem lesz Góbé futam, a potenciális versenyzőknek ez az egyetlen esélyük a megmérettetésre idén.”

 

Korlátozott számú néző, belépés oltási igazolással

 

A hatályban lévő törvények értelmében, szabadtéri rendezvényen legtöbb 1.000 embert lehet fogadni, őket is csak akkor, ha rendelkeznek oltási igazolással, „ezen előírások mentén engedünk be mi is nézőket egy elkerített nézőtérre, hiszen csak így tudjuk biztonságosan lebonyolítani az eseményt” – hangsúlyozta Demeter, majd hozzátette, hogy ennyi embernek tudják biztosítani, hogy normális körülmények között követhetik a versenyt, a terület többi részéért azonban nem vállalnak felelősséget.

 

Grubisics Levente, a szervezőcsapat képviselője arra tért ki, hogy eredetileg csak online eseményt terveztek, és továbbra is azt tartják szem előtt, hogy az idei Vágta inkább az online térben lesz érdekes. „Egy kiváló és tapasztalt online közvetítő csapat vállalta, hogy kiviszi az éterbe a rendezvényt, éppen ezért idén meg tudjuk mutatni olyan szegmenseit is a versenynek, amelyek a közönségnek eddig ismeretlenek voltak. Talán ez lesz a vonzóbb része azoknak, akik nem tudnak vagy nem akarnak eljönni. Emellett, egésznapos élő beszélgetésekre, bejelentkezésekre készülünk, ahol a szervezők és a versenyzők is megszólalnak, még több háttérinformációt szolgáltatva” – mondta Grubisics.

 

A szervező úgy fogalmazott: idén nem cél az előző Vágták hangulatát megteremteni, mivel nem olyan a helyzet, lacikonyha lesz ugyan, de csak szűkített kínálattal, vásárt pedig egyáltalán nem terveznek. „Most arra fókuszálunk, hogy minél többet mutassunk abból, ami eddig nem látszott, és arra, hogy a Székely Vágta elsődleges célja – vagyis a Nemzeti Vágtára való kijutás – érvényesüljön leginkább” – zárta.

 

A 10. Székely Vágta a www.szekelyvagta.ro és a www.vadon.ro honlapokon lesz követhető.

 

© - Székely Vágta, a Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutama