hu

Galopiada Secuiască, câştigată de Lemnia

Zsigmond János, cu calul Timpex Amata, reprezentant al comunei Lemnia a câştigat Galopiada Secuiască a acestui an. Alături de Lemnia, la Galopul Naţional din Budapesta mai pornesc Gheorgheni şi Coşeni, dar şi Sfântu Gheorghe, ca şi aşezare organizatoare.
 
Duminică, 20 iulie, Dealul Pivniţele Mari de la Moacşa s-a umplut cu spectatori, iar suporterii celor patrul localităţi aflate în finală îşi sprijineau favoriţii cu mare însufleţire. A deschiderea oficială a finalei, au participat locotenent – colonelul  Miholcsa József, căpitanul Galopiadei Secuieşti, Székely Tibor, acesta salutând publicul şi participanţii, şi în numele căpitanului Galopului Naţional de la Budapesta: „Am avut ocazia, din nou, să vedem curse extraordinare, şi participanţi deosebiţi. Repet în fiecare an, ca şi cei care vin pentru prima oară, să aibă posibilitatea să audă – tradiţia nu trebuie îngrijită, căci nu este bolnavă, ci reînnoită trebuie păstrată. Azi, aici împreună, putem spune pe bună dreptate, că tradiţia născută acum patru ani, continuă aici în Ţinutul Secuiesc, şi nu doar cu programe culturale pentru un concurs, ci adunându-ne laolaltă pe noi toţi, la o adevărată sărbătoare. Este particularitatea unei adevărate sărbători, aceea că ne poate aduna pe toţi aici, şi peste tot se revarsă dragostea. Dacă mă uit de jur-împrejur, văd numai feţe zâmbitoare, pline de bucurie, şi sunt sigur că această Galopiadă este adevărata sărbătoare, sărbătoarea tuturor. Mulţumire tuturor celor care, în ultimele luni, au făcut prin munca lor tot posibilul pentru ca Galopul Naţional să se simtă acasă aici, pentru a patra oară, aici pe Dealul Pivniţele Mari.”
 
Finala Galopiadei Secuieşti promitea să fie foarte interesantă, căci toţi caii care au luat startul erau foarte puternici. Startul a fost luat cu succes, călăreţii parcurgând primul tur de pistă la distanţe mici unul faţă de celălalt.
La început, lupta pentru primul loc s-a dat între László Pál şi Darius (Gheorgheni), şi Mokán János cu Vendel, dar strâns în urma lor galopa Bódi Albert şi Narkó (Târgu Secuiesc). Situaţia s-a schimbat în câteva secunde, la sfârşitul celui de-al doilea tur de pistă erau unul lângă celălalt Zsigmond János şi Timpex Amata (Lemnia), şi László Pál cu Darius (Gheorgheni). În ultimul tur, deja concurentul din Lemnia se afla la i multe lungimi de cal de următorul concurent, prin asta reuşind să câştige cea de-a patra ediţie a Galopiadei Secuieşti.
 
 
După turul de onoare, a urmat festivitatea de premiere. Premiul trei, constând în  cupă şi 1.000 de lei, a fost înmânat de doamna Sztakics Éva Judit, viceprimar al Municipiului Sfântu Gheorghe, organizator principal al Galopiadei Secuieşti, şi de către Szabó Zsolt, primarul oraşului Hatvan din Ungaria, secretar de stat în Politici de Dezvoltare. Călăreţul care s-a clasat pe locul al doilea a primit din partea domnului deputat Sógor Csaba, un drum de studiu pentru două persoane, la Bruxelles. Premiul pentru locul al doilea, cupa şi 1.500 de lei a fost înmânat de către Mondok József, copreşedintele Galopului Naţional de la Budapesta, şi de către domnul Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna. Câştigătorul concursului a primit drept premiu special un set de porţelan de la fabrica manufacturieră Herend, din partea judeţului Veszprém, acesta fiindu-i înmânat de către preşedintele Partidului Naţional Creştin-Democrat din Herend, domnul Márton Szabolcs. Cupa şi premiul în bani, în cuantum de 2.000 de lei a fost înmânat de către primarul Municipiului Sfântu Gheorghe, domnul Antal Árpád András, şi de către Lázár Vilmos, preşedintele Galopului Naţional din Budapesta.
 
Premiul „Armăsarul de Aur” l-au primit caii Fantom (Băile Tuşnad), Timpex Amata, calul câştigător (Lemnia), Léva (Belani) şi Márion (Plăieşii de Jos). Premiul a fost înmânat de către doamna viceprimar Sztakics Éva Judit, organizator principal, şi de către domnul Demeter János coorganizator, preşedintele Asociaţiei Vadon.




© - Galopiada Secuiască 2024