hu

La startul Galopului Naţional, patru reprezentanţi ai Ţinutului Secuiesc

Echipa de organizare a Galopiadei Secuieşti se pregăteşte cu mare entuziasm pentru Galopul Naţional, şi emoţiile sunt multiplicate de faptul că miza de la concursul hipic din Budapesta este foarte mare: Ţinutul Secuiesc este reprezentat la cursă de către patru călăreţi din patru aşezări, şi toţi vor să obţină rezultate remarcabile.

Numărătoarea inversă a început, căci până la cel mai prestigios concurs  hipic din Budapesta au mai rămas doar câteva zile. Ţinutul Secuiesc va fi reprezentat de călăreţii şi caii de pe podiumul Galopiadei Secuieşti: Miercurea Ciuc, Târgu Secuiesc şi Sâncrăieni, dar şi de călăreţul oraşului organizator al Galopiadei Secuieşti, Sfântu Gheorghe. Călăreţii exersează de mai multe săptămâni, pentru a-şi arăta forma cea mai bună în capitala ungară. Calul care a reprezentat oraş Sfântu Gheorghe la Galopiada Secuiască, şi care a suferit accident, şi-a revenit, şi de mai multe săptămâni,  Bagoly Szabolcs şi Alkony se pregătesc pentru Galopul Naţional, iar de o săptămână sunt la pregătiri la Budapesta. După tragerea la sorţi a comisiei, Alkony va fi în cea de-a douăsprezecea cursă, pe pista a şasea.

Câştigătoarea Galopiadei Secuieşti din anul acesta, Márton Gréta şi calul ei Orszon, aşteaptă cu nerăbdare Galopul Naţional. Tânăra călăreaţă din Miercurea Ciuc nu a primit încă răspuns dacă calul ei a trecut sau nu examenul medical, aşa că este sub semnul întrebării dacă va participa la cursă cu Orszon, sau cu un alt cal. Gréta crede că şi calul ei şi-ar dori foarte mult să participe, este unul bine pregătit, şi doreşte să demonstreze ce poate şi în capitala Ungariei. După tragerile la sorţi, călăreaţa care reprezintă Miercurea Ciuc va porni în cursa a noua, de pe pista a şasea, fapt pe care-l consideră nu tocmai favorabil.

Participarea la concurs a călăreţului clasat pe locul al doilea, Bódi Albert, este încă sub semnul întrebării, deoarece acum câteva săptămâni calul lui Imán a fost muşcat de un şarpe, şi în ciuda faptului că piciorul calului se vindecă foarte bine, Albert nu crede că îşi va reveni complet, şi să aibă timp şi pentru a exersa înainte de concurs. Reprezentantul oraşului Târgu Secuiesc a fost tras la sorţi pentru prima cursă, pe pista a şasea, şi cunoscând concurenţii, ar avea şanse să se califice mai departe. Imán se află sub îngrijiri medicale, şi la sfârşit de săptămână va putea decide dacă va porni sau nu la cursă: „Este foarte greu să ceri împrumut un cal, şi să te mai şi obişnuieşti cu el. Acesta este motivul pentru care, dacă nu pot să pornesc cu Imán, atunci voi aştepta următoarea şansă. Sunt convins că voi mai avea norocul să particip la Galopul Naţional, căci lucrăm puternic cu Imán, suntem o echipă bună.” -  a spus Bódi Albert.

Participanta din Sâncrăieni, André Mónika este la Budapesta de o săptămână, am putut să o contactăm telefonic acolo, şi ne-a spus că exersează cu un cal nou. Din păcate, Herceg nu poate participa la Galopul Naţional, căci nu io se cunosc originile.  Mónika va porni la cursă cu un cal tip aparab pe care acum şi l-a ales, de la Herghelia de la Bábolna. „Ştiu cu cine am ajuns în cursă, îmi cunosc bine concurenţii, şi de aceea cred că am şansă să ajung în semi-finală.” – ne-a spus André Mónika, în cadrul convorbirii telefonice. Concurenta de 18 ani va porni în cea de-a zecea cursă, de pe pista a patra.

La concursul demarat la Galopiada Secuiască, cel de prezentare a scaunelor secuieşti, Scaunul Sepsi a prezentat cel mai frumos stand, astfel că acesta se va afla pe aleea expozanţilor de la Galopul Naţional.

Amănunte despre Galopul Naţional se pot citi pe site-ul  www.vagta.hu.


Foto: vagta.hu
 





© - Galopiada Secuiască 2024