regulament

CONDIŢII DE ÎNSCRIERE ŞI REGULAMENT DE CONCURS
2017

 

 

Denumirea competiţiei: Galopiada Secuiască

Categoria competiţiei: cursă de cai

Data: 15 – 16 iulie 2017

Locul: Lângă Municipiul Sfântu Gheorghe, pe platoul Pivniţele Mari
 

Comisia de organizare a Galopiadei Secuieşti:

 

Preşedinţii Galopiadei Secuieşti: Tamás Sándor, Antal Árpád András

Copreşedinţii ai Galopiadei Secuieşti: Grüman Róbert, Demeter János

Director executiv al Galopiadei Secuieşti: Sztakics Éva-Judit

Director competiţie: Kádár László

Director tehnic: Váncsa Jenő

Director preliminarii şi înscrieri: Bendes Csaba

Birou de competiţie: Kiss Ildikó

Căpitanul Galopiadei Secuieşti: Székely Tibor, locotenent-colonel al husarilor tradiţionali

Preşedintele juriului: Horváth Zalán

Arbitru de start: Dr. Bangyán István; Dr. Kádár László Sr; Dr. Gábos Béla

Siguranţă publică şi îngrijire medicală: Pál Csaba

Veterinar: Dr. Dán András; Dr. Szász István

Fierar-potcovar: Györgyice László ; Ferencz Csongor

Reclamă, Design: Grubisics Csaga

Media, comunicare: Ménessy Kinga Kitty

Director: Zakariás Zalán

Regizor tehnic: Fazakas Éva ; Pichler Réka

Scenă, tehnică: Dancs Zsolt

Director de târg: Grubisics Levente

Administrator : Nagy Zoltán

Coordonator programe pentru copii: Tusa Irén

Coordonator voluntari: Bálint Erzséber

Protocol: Márton Lichtfusz Katalin

 


Condiţii tehnice:

Lungimea pistei: 2 piste circulare, aproximativ 1200 m

Teren: nisipos

 

Criterii de înscriere:

Orice localitate din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş are dreptul de a înscrie o echipă în competiţie. O echipă este compusă dintr-un cal şi trei persoane: călăreţul, îngrijitorul şi liderul echipei. Taxa de înscriere la Galopiada Secuiască este de 1.200 de lei, sumă care trebuie plătită în următorul cont:

Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în Judeţul Covasna
Cod fiscal: 23479850
Cont bancar: RO58BRDE150SV32803881500

BRD

 

În cazul în care concurentul înscris a îndeplinit condiţiile de înscriere în competiţie, dar nu a corespuns condiţiilor de luare a startului, sau au intervenit orice alte situaţii datorită cărora nu a putut concura, organizatorul nu va returna concurentului taxa de înscriere.
 

În funcţie de originea cailor concurenţii se pot înscrie într-una dintre următoarele categorii:
- Categoria 1 – Galopiada Secuiască - pot participa toţi caii, indiferent de rasă şi gen, care au vârsta de 5 ani (născuţi în 2012), sau mai în vârstă, dar care corespund cerinţelor şi condiţiilor stabilite în regulament şi pur sângele englez precum şi originea necunoscută, împreună nu pot depăşi procentajul de 75% (formularele cu referire la origini vor fi analizate până la gradul 2 al ascendenţilor – bunici).
- Categoria 2 – Cursa Góbé - pot participa cai având vârsta de 4 ani (anul naşterii 2013), sau mai în vârstă, de orice rasă şi gen, dar care corespund cerinţelor şi condiţiilor stabilite în regulament, din punct de vedere al medicinei veterinare.

Fiecare localitate se poate înscrie la Galopiada Secuiască cu o singură echipă per categorie.

Membrii echipei vor avea domiciliul în una din judeţele Covasna, Harghita sau Mureş.

Termenul limită de primire a dosarului de înscriere: 26 iunie 2017, ora 14:00.

 

Documentele necesare pentru înscriere:

 • Formularul de înscriere completat, fără lipsuri, atât în limba maghiară, cât şi în limba română; Numărul de identificare pentru cai este obligatoriu!;

 • Paşaportul calului;

 • Documentul care confirmă plata taxei de înscriere, în cazul transferului bancar;

 • Copie după cartea de identitate a membrilor echipei;

 • Stema localităţii înscrise la competiţie, în format electronic (grafică vectorială sau grafică raster/bitmap, rezoluţie înaltă - min. 300 dpi, format A4).

 

Dosarul de înscriere se poate preda personal sau se poate trimite prin poştă sau e-mail la următoarele adrese:

Biroul de competiţie, persoană de contact: Kiss Ildikó, număr de telefon: 0267 316 365; mobil: 0737 433 028; adresa poştală: Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, str. 1 Decembrie 1918 nr. 2, Sfântu Gheorghe, 520008; e-mail: szekelyvagta@sepsi.ro .

 

 

Dispoziţii generale:

 1. La Galopiada Seciuască concurenţii au de parcurs o distanţă de aproximativ 1200 m. Terenul de concurs este nisipos şi are formă circulară.

 2. Pentru organizarea Galopiadei Seciueşti este nevoie de participarea a minim 12 de perechi (cal-călăreţ). Într-o cursă iau startul cel mult 5 concurenţi. În ziua competiţiei un cal va concura de cel mult trei ori.

 3. Preşedintele Comisiei de arbitraj este numit de către Comisia de organizare a Galopiadei Naţionale din Budapesta. Preşedintele Comisiei de arbitri are responsabilitatea de a verifica dacă participanţii (calul şi călăreţul) întrunesc toate condiţiile pentru a putea participa la competiţie. Organizatorii angajează o comisie de arbitri formată din trei persoane şi arbitrul de start. În baza rezultatelor făcute publice de către Comisia de arbitri, localităţile clasate pe primele trei locuri la Galopiada Secuiască, categoria 1, precum şi localitatea organizatorică, Municipiul Sfântu Gheorghe, câştigă dreptul de a concura la Galopul Naţional din Budapesta din 2017. În continuare, pentru cele trei localităţi calificate va fi valabil Regulamentul de concurs al Galopului Naţional din Budapesta.

 

Localităţile concurente din Galopiada Secuiească pot câştiga următoarele premii:

 

Premiul I: 5000 lei

Premiul al II-lea: 4000 lei

Premiul al III-lea: 3000 lei

Premiul al IV-lea: 2000 lei

 

Câştigătorii curselor preliminare: 1000 lei

Câştigători semifinale: 2000 lei

 

Localităţile concurente din Cursa Góbé pot câştiga următoarele premii:

 

Premiul I: 2500 lei

Premiul al II-lea: 2000 lei

Premiul al III-lea: 1500 lei

 

 1. Organizatorii Galopiadei Secuieşti asigură participanţilor posibilitate de încălzire. Condiţiile de pe terenul de concurs şi de pe terenul de încălzire sunt adecvate pentru desfăşurarea curselor fără accidente, indiferent de numărul concurenţilor prezenţi la start. În perioada 15 - 16 iulie organizatorii asigură, la cerere, boxe, apă, aşternut pentru caii participanţi la competiţie. Boxele pot fi ocupate doar pe durata competiţiei şi trebuie eliberate cel târziu pe data de 17 iulie, ora 10. Pot fi ocupate doar boxele desemnate echipelor, de către organizator.

 2. Înainte de start fiecare participant este obligat să semneze „Declaraţia de acceptare a terenului de concurs al Galopiadei Secuieşti.”

 3. Călăreţii înscrişi sunt obligaţi să concureze în tricourile puse la dispoziţia lor de către organizatori. Dacă acest lucru nu se întâmplă, călăreţul va fi descalificat din competiţie.

 4. În scopul stabilirii ordinii concurenţilor organizatorii Galopiadei Secuieşti vor utiliza înregistrări video, de asemenea înaintea cursei calul va fi supus unui control veterinar pentru stabilirea identităţii/originii acestuia, precum şi din motive sanitar-veterinare.

 5. Pe teritoriul competiţiei (zona boxelor şi pista de concurs) au acces doar concurenţii (călăreţ, îngrijitor, coordonator echipă) şi organizatorii care poartă brăţări personalizate. Pe acest teritoriu este interzis accesul cu câini.

 6. Per echipă se pot solicita cel mult două permise de trecere liberă valabile pe durata evenimentului de pe Platoul Piviniţele Mari. Numerele de înregistrare trebuie comunicate Biroului de concurs cel târziu cu zece zile înainte de începerea evenimentului.

 

Desfăşurarea competiţiei:

Participanţii la curse vor lua startul de la poziţia stabilită prin tragere la sorţi în timpul turului de prezentare. Startul se dă cu ajutorul bandei de start. Tururile sunt cu turnantă stânga, la o cursă participă maxim 4 călăreţi. Tipul de aliură prescris este galopul. În timpul cursei concurenţilor le este interzis împiedicarea celorlalţi participanţi la cursă. În timpul cursei, călăreţii pot utiliza toată suprafaţa terenului de concurs fără a pune în pericol integritatea corporală a cailor şi a călăreţilor.

Câştigătorul cursei este perechea cal-călăreţ care va trece primul linia de sosire după parcurgerea traseului prestabilit. Competiţia este supravegheată şi verificată de către Comisia de arbitri. Clasamentul final este stabilit de Comisia de arbitri.
Organizatorii asigură, pe durata întregii competiţii, asistenţă veterinară şi potcovit, precum şi o salvare şi personal medical.

 

Participanţii la competiţie:


Călăreţi:
Pot participa la competiţie doar persoane care au împlinit vârsta de 18 ani şi au domiciliul în judeţul Covasna, Harghita sau Mureş. Nu pot participa călăreţii, posesori de legitimaţie de amator sau profesionist, care în cursul carierei lor au câştigat mai mult de 10 curse la competiţii oficiale de galop din ţară sau străinătate.

Ţinuta călăreţului: tocă de călărie fixată în 3 puncte, pantaloni negri, cizme negre sau jambiere, vestă protectoare spate. Purtarea ochelarilor de protecţie este permisă. Este interzisă utilizarea pintenilor şi a cravaşei!

 

Cai:
În funcţie de originea calului fiecare concurent poate participa la una dintre următoarele categorii de concurs:

Categoria 1Galopiada Secuiască: pot participa toţi caii, indiferent de rasă şi gen, care au vârsta de 5 ani (născuţi în 2012), sau mai în vârstă, dar care corespund cerinţelor şi condiţiilor stabilite în regulament şi pur sângele englez precum şi originea necunoscută, împreună nu pot depăşi procentajul de 75% (formularele cu referire la origini vor fi analizate până la gradul 2 al ascendenţilor – bunici). În scopul stabilirii identităţii, de la caii participanţi la concurs, oricând se pot preleva probe ADN şi sânge.

Categoria 2Cursa Góbé: pot participa cai având vârsta de 4 ani (anul naşterii 2013), sau mai în vârstă, de orice rasă şi gen, dar care corespund cerinţelor şi condiţiilor stabilite în regulament, din punct de vedere al medicinei veterinare.

Nu pot concura în nicio categorie cai de origine necunoscută şi rasele de cai ponei polo argentinian, ponei de cursă, Akhal-teke, pur sânge englez, caii de rasă jumătate sânge perfecţionaţi pentru concursuri, sau celelalte rase care pot fi încadrate tot aici, din punct de vedere genetic.

O localitate poate concura cu un singur cal şi călăreţ per categorie. În cazul cailor care se califică la Galopul Naţional de la Budapesta se aplică regulamentul de concurs al acesteia.

 

Personalul auxiliar:

Pe lângă fiecare călăreţ trebuie să fie înregistrat un îngrijitor (însoţitor) şi un lider de echipă, toţi trei având domiciliul în judeţele Covasna, Harghita sau Mureş, prezenţa acestora fiind obligatorie pe toată durata concursului.

 

Condiţii de sănătate ale animalului: Paşaportul calului trebuie să includă:

1. Certificat de vaccinare împotriva gripei ecvine: recomandat pentru participanţii la Galopiada Secuiască şi obligatorie concurenţilor la Galopiada Naţională din Budapesta. (Imunizare: prima doză de vaccin, după 21–92 de zile a doua vaccinare, apoi la fiecare 6 luni o doză de rapel, + / - 21 de zile.)

2. Dovada rezultatelor negative, anuale, dar nu mai vechi de un an, a testelor sanguine pentru depistarea anemiei infecţioase ecvine.

 

Control sanitar-veterinar:

Fiecare cal înscris la competiţie trebuie să participe la controlul sanitar-veterinar. Călăreţul se va prezenta la inspecţie, ducând calul de căpăstru şi va avea asupra sa cartea sa de identitate precum şi paşaportul valabil al calului. Echipa care a trecut controlul fără probleme de sănătate a calului, beneficiază de o sumă de 500 Ron în Galopiada Secuiească, respectiv o sumă de 300 Ron în Cursa Góbé din partea Organizatorului pentru acoperirea cheltuielilor de transport.

 

Harnaşament: căpăstru, şa englezească (nu de galop şi nici şa western). Accesorii permise: jambiere, martingale, ham cu pieptar, valtrap. Picioarele din spate nu pot fi potcovite! Este interzisă utilizarea colţului la potcoavă şi a ochelarilor de căpăţea!

 

Instructajul tehnic: este obligatoriu pentru călăreţi şi coordonatori de echipă.

 

Dopaj:

Începând cu prima ediţie din anul 2017 a cursei preliminare, organizatorii au dreptul de a supune caii înscrişi în competiţie unui test de dopaj oricând şi oriunde. Pe durata cursei este interzis consumul de alcool şi de stupefiante, călăreţii putând fi verificaţi de către organizatori în orice moment al cursei.

Organizatorul nu răspunde pentru accidente, accidentări sau prejudicii aduse cailor, sau echipamentel

 

Orice participare la curse ilegale, sau orice colaborare atrage descalificarea din sistemul de concurență Galopiada Secuiească.


Cursa se desfăşoară în baza prevederilor prezentelor Condiţii de înscriere şi a Regulamentului de concurs.

 

 

 

REGULAMENT DE CONCURS

 

Prezentul regulament este valabil pe anul 2017 la cursele preliminare ale cursei de cai Galopul Naţional din Budapesta, reglementează decurgerea cursei din Budapesta şi completează condiţiile de înscriere ale acesteia.

 

START

După controlul cailor, participanţii se deplasează la pas la start, unde, până primirea noilor instrucţiuni de la starter, vor înscrie cercuri în ordinea poziţiilor de start ocupate.

La apelul „Pe locuri” al starterului, caii se aliniază la o distanţă de aprox. 5 metri de linia de start, urmând instrucţiunile ajutorului de starter: în ordine crescătoare, începând de la balustrada interioară cu cel mai mic număr de start extras. Apoi, participanţii - acum fără ajutorul îngrijitorului - se apropie la pas spre linia de start. După apelul „Pe locuri”, starterul ridică steagul de start deasupra capului în mod vizibil, semnalând începutul startului.

După ce caii se apropie în modul prezentat mai sus de linia de start, starterul exclamă „start” şi coboară banda de start, astfel începe cursa.
Dacă starterul consideră că startul nu a fost deranjat de niciun eveniment important, în câteva secunde lasă jos steagul, semnalând că startul este valabil.
În cazul în care la apelul „Start” un cal derobează, rămâne pe loc, fură startul sau prezintă comportament de nesupunere, şi din această cauză are un dezavantaj, startul va fi considerat valabil.

În cazul în care la apelul „Pe locuri” un cal nu-şi ocupă locul stabilit în timp de 3 minute sau pune în pericol integritatea corporală a concurenţilor sau a publicului prin comportamentul său agitat, Comisia de arbitri are dreptul de a descalifica concurentul.
În cazul în care un cal rupe banda de start, porneşte sau îşi aruncă călăreţul înaintea apelului „Start”, Comisia de arbitri exclude din competiţie calul respectiv şi după ce concurentul descalificat părăseşte terenul de concurs, se reia startul.
În cazul anulării startului starterul îşi flutură steagul într-un mod vizibil, semn preluat şi de arbitrii de etape, comunicând concurenţilor că startul a fost anulat. În cazul anulării startului concurenţii se îndreaptă spre start păstrând direcţia de mers, ajunşi la linia de start pot efectua cercuri la pas până la instrucţiunile starterului.
Decizia starterului nu poate fi contestată.

 

CURSA
Tipul de aliură prescris este galopul. În timpul cursei concurenţilor le este interzis împiedicarea celorlalţi participanţi la cursă.


Constituie obstrucţie şi atrage după sine descalificarea:
• lovirea cu mână sau picior, tragerea sau împingerea adversarului sau a calului acestuia,

• în cazul în care călăreţul şi calul sar în calea adversarului care vine cu o viteză mai mare din spate, pentru a preveni depăşirea.


Nu constituie obstrucţie deplasarea pe circumferinţa ideală a pistei şi păstrarea poziţiei ocupate prin această metodă. Acest lucru nu se aplică la călăreţii rămaşi în urmă care, apropiindu-se de marginea exterioară a terenului de concurs, trebuie sa asigure trecerea concurenţilor care vin din spate.

În timpul cursei caii se călăresc fără cravaşă. Utilizarea cravaşei, biciului şi a pintenului este interzisă! Este considerat călărit neregulamentar şi atrage după sine eliminarea concurentului:
• folosirea a altor instrumente decât cele permise de regulament,
• lovirea calului cu dârlogul.

Comisia de arbitri va suspenda competiţia cu sunet de gong, anunţuri prin megafon, şi folosirea steagurilor în cazul apariţiei unor circumstanţe care împiedică asigurarea siguranţei concursului sau ar împiedica decurgerea cursei. Sunt considerate circumstanţe periculoase în cazul apariţiei căror competiţia trebuie suspendată:
• cal sau călăreţ căzut pe terenul de concurs, în cazul nu este posibilă scoaterea lor de pe teren într-un termen scurt,

• participant care se deplasează contrar sensului de mers,
• obiecte aruncate pe terenul de concurs ce pot deranja concurenţii.
Cursa suspendată se va repeta în cursul zilei după consultarea Comisiei de arbitri cu Directorul de competiţie. În cursa reluată nu poate participa calul şi călăreţul din cauza cărora a fost suspendată cursa, mai precis, acei călăreţi care au căzut de pe cal din propria vină, în urma căreia cursa a fost suspendată, nu vor mai putea lua stratul la cursa repetată.

 

 

Sosire, rezultate

În cazuri întemeiate, Comisia de arbitri poate ţine o pauză de 3 minute pentru studierea înregistrării video şi pentru verificarea cursei.
În urma anchetei, Comisia de arbitri poate lua următoarele măsuri:
-validează clasamentul afişat pe terenul de concurs,

-prin descalificarea sau penalizarea concurenţilor, poate stabili un nou clasament.

Clasamentul validat astfel este rezultatul final şi oficial al cursei.

 

 

Contestaţii
Contestaţia este validă dacă este comunicată preşedintelui Comisiei de arbitri de către liderul echipei în cel mult 3 minute de la sfârşitul cursei, şi care trebuie confirmată în scris şi prin depunerea unei garanţii de 900 de lei la Biroul de concurs la cel mult 10 minute după terminarea cursei. Contestaţiile valide sunt soluţionate de către Comisia de disciplină.

Se poate contesta şi clasamentul final al cursei, în cazul în care călăreţul sau liderul de echipă consideră că un concurent a încălcat Regulamentul de concurs, acţiune în urma căreia a obţinut un avantaj în cursă faţă de contestatar.
Nu constituie temei pentru contestaţie evenimentele imprevizibile intervenite în timpul curselor, dar care nu fost considerate periculoase de către Comisia de arbitrii şi în urma cărora nu a fost oprită cursa.

În cazul contestaţiilor respinse Comisia de disciplină va reţine garanţia depusă.
Decizia Comisiei de disciplină nu poate fi contestată.

 

Dispoziţii generale:

Comportamentul jignitor, ofensiv, vulgar al oricărui membru al echipei de competiţie manifestat faţă de organizatorii competiţiei sau faţă de alţi participanţi va atrage după sine descalificarea imediată a concurentului.

Nerespectarea prevederilor din Condiţiile de înscriere, Regulamentul de concurs şi a Programului, va atrage după sine descalificarea imediată a concurentului.

 

 

© - Galopiada Secuiască 2017